Pages

Tuesday, 7 June 2011

Sambal terung

Favorite saya ni , terung sambal udang kering . Makan dengan nasi suam-suam dan dengan ikan goreng je pun dah cukup sedap....

BAHAN-BAHAN :

6 biji terung - yang jenis kecil panjang
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN DITUMBUK/DIKISAR LUMAT :

5 biji cili hidup
1 genggam udang kering-direndam kejap
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Sedikit belacan

* Kalau nak pedas tambah la ciili lagi

CARA MEMASAK :

Terung di potong ikut pada selera kita la . Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar sampai wangi dan sambal masak kalau nampak kering tambah sedikit lagi minyak . Kemudian masukkan semua terung dan garam ,gula atau bahan perasa . Kacau semua bahan sampai la terung layu dan masak .

Terung ni akan meresap semua minyak jadi jika nampak sambal macam kering saja boleh la diletak sedikit saja lagi minyak jika tak mau letak pun boleh cuma perlahankan api dapur dan terus kacau sehingga terung masak .

Sabtu 16.1.10

No comments:

Post a Comment