Pages

Thursday, 9 June 2011

Puding roti coklat chips

Puding roti coklat chips ni memang favorite anak-anak sebab ada banyak coklat chips yang saya taburkan pada setiap lapisan roti dan pada pemukaan paling atas . Anak-anak saya memang suka coklat so semua masakan yang ada coklat mesti cepat je habis dimakan hehe macam kek coklat, roti coklat , muffin coklat dan pudding coklat chips ni..

Kalau google memang ada resepi pudding coklat tapi saya ubah suai je dari resepi puding roti biasa dan tambah bahan-bahan ikut selera anak-anak . So kalau ada sesiapa yang nak cuba pun boleh ubah suai ikut selera masing-masing..
Bahan A:

600 ml susu perisa coklat-dlm kotak
8 keping roti putih
Butter secukupnya utk disapu pada roti

Bahan B:

5 sudu besar gula halus
2 sudu besar milo
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung jagung

Bahan C:
2 sudu besar kismis hitam
Coklat chips secukupnya

SOS KASTAD
1 tin susu cair
2 s/b tepung kastad
2 s/b gula

*Kalau nak pudding roti agak kering masak la lebih lama dalam oven dan kalau nak lebih manis tambah la gula lagi

Cara memasak :

1. Sapukan sedikit butter pada pemukaan loyang pembakar . Sapu setiap keping roti dengan butter secukupnya dan susun roti dalam loyang atau bekas yang sesuai . Masa susun roti tu taburkan sedikit kismis dan coklat chips secukupnya pada pemukaan roti . Ulang susun sampai habis roti dan tabur pemukaan paling atas dengan coklat chips dan kismis.

2. Kemudian tuangkan susu coklat ke dalam loyang dan biar roti rendam selama 1/2 jam.

3. Kacau dan gaul rata bahan B. 
Masukkan kismis dan tuangkan ke dalam loyang.

4. Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak.

5. Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.

6. Tuangkan sos diatas puding semasa men
ghidang.

No comments:

Post a Comment