Pages

Tuesday, 7 June 2011

Pasta riben sos alfredo

Menu pasta alfredo ini pun kak Amy yang sediakan . Memang sedap anak-anak saya dan sepupu-sepupu mereka paling suka pasta alfredo ni , sekejap je kami makan dah habis hehehe.....




BAHAN-BAHAN :

1 peket ribbon pasta
1 peket sosej AYAMAS - potong kecil-kecil
1 peket cendawan butang segar atau cendawan tiram segar/shitake
2 tin sos alfredo dlm tin brand PREGO
1/2 cwn air
2 cwn susu
3 sudu besar mentega
Black pepper secukup rasa
Sedikit English pasley - diracik halus dan ditabur diatas pasta bila hendak dihidangkan nanti.

* Kalau kurang masin baru la ditambah garam.
* Saya suka guna sosej brand AYAMAS tapi kalau nak guna sosej brand apa pun boleh.

CARA PENYEDIAAN PASTA :

- Didihkan air didalam periuk yang cukup besar . Bila air dah cukup mendidih masukkan semua pasta dengan sedikit garam dan rebus sehingga pasta ribbon ini cukup kembang dan lembut. Bila dah masak toskan pasta ribbon ini dan ke tepi kan dulu.

- Masukkan semua sos alfredo , sosej , susu , air , butter , cendawan dan serbuk black pepper didalam kuali dan kacau dan biarkan samapi sos pasta ini mendidih dan cendawan masak . Kemudian masukkan semua pasta ribbon tadi dan kacau sehingga sos dan pasta sebati dan senduk semua pasta ke dalam mangkuk yang sesuai . Taburkan english pasley ke atas pasta ini.

- boleh juga ditabur parmesan cheese masa nak makan hmmmm yummmy....

Selasa 1.12.09

No comments:

Post a Comment