Pages

Tuesday, 7 June 2011

Mee goreng tomyam


BAHAN-BAHAN :

1 peket mee
8 ekor sotong , dibersihkan
2 keping kepingan burger ayam - dipotong
1 cawan isi ayam
2 pokok sawi - cuci bersih
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
5 biji cili kering-direndam dlm air panas
1 biji telur
1 camca besar sos tiram
1 camca besar kicap manis
6 camca besar pes tomyam - boleh ditambah

Boleh ditambah kicap - ikut pada citarasa masing-masing.

CARA MEMASAK :

Kisar hancur semua bawang dengan cili kering . Bersihkan sotong dan dipotong kecil-kecil . Bersih kan sayur sawi dan potong ikut pada citarasa . Kepingan burger dipotong kecil-kecil .

Dalam kuali panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar dan sampai cili cukup masak .Masukkan daging ayam, sotong dan kepingan burger sampai masak , kemudian masukkan semua telur dan kacau semua bahan bagi sekata .

Masukkan sos tiram , sos cili , pes tomyam dan kicap manis dan gaul . Masukkan sawi dan mee serta terus kacau sehingga semua bahan sekata kemudian masukkan garam secukup rasa . Jika masih ada bahan yang terkurang boleh la ditambah ikut pada citarasa masing-masing.

Boleh la ditutup api dapur bila mee dah masak .

Ogos 20.08.10

2 comments:

  1. unik sebab selalu dengar nasi goreng tomyam.. insyaAllah nak try yg ni..

    ReplyDelete
  2. betul2...terbuka selera nak berbuka skrang ni....

    ReplyDelete