BAHAN-BAHAN :
1 peket mee
8 ekor sotong , dibersihkan
2 keping kepingan burger ayam - dipotong
1 cawan isi ayam
2 pokok sawi - cuci bersih
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
5 biji cili kering-direndam dlm air panas
1 biji telur
1 camca besar sos tiram
1 camca besar kicap manis
6 camca besar pes tomyam - boleh ditambah
Boleh ditambah kicap - ikut pada citarasa masing-masing.
CARA MEMASAK :
Kisar hancur semua bawang dengan cili kering . Bersihkan sotong dan dipotong kecil-kecil . Bersih kan sayur sawi dan potong ikut pada citarasa . Kepingan burger dipotong kecil-kecil .
Dalam kuali panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar dan sampai cili cukup masak .Masukkan daging ayam, sotong dan kepingan burger sampai masak , kemudian masukkan semua telur dan kacau semua bahan bagi sekata .
Masukkan sos tiram , sos cili , pes tomyam dan kicap manis dan gaul . Masukkan sawi dan mee serta terus kacau sehingga semua bahan sekata kemudian masukkan garam secukup rasa . Jika masih ada bahan yang terkurang boleh la ditambah ikut pada citarasa masing-masing.
Boleh la ditutup api dapur bila mee dah masak .
Ogos 20.08.10
unik sebab selalu dengar nasi goreng tomyam.. insyaAllah nak try yg ni..
ReplyDeletebetul2...terbuka selera nak berbuka skrang ni....
ReplyDelete