Pages

Monday, 6 June 2011

Kobis tumis air


Satu lagi menu sayur yang saya suka masak , kadang-kadang saya tumis dengan udang kertas dan di campur dengan kicap pekat , memang sedap dan mudah sangat nak masak menu sayur ni . Kali ni saya guna ikan bilis sebagai rencah menumis .


BAHAN-BAHAN :

Separuh sayur kobis - sederhana besar
Segenggam ikan bilis
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
1 cawan air

CARA MEMASAK :

Bersihkan sayur kobis dan potong ikut cita rasa. Kupas semua bawang dan dimayang nipis-nipis serta basuh semua ikan bilis yang akan digunakan nanti.

Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang dan ikan bilis , goreng sehingga bawang layu dan ikan bilis menjadi sedikit garing dan terus masukkan air . Kacau kuah dan masukkan soso tiram dan minyak bijan kemudian masukkan sayur kobis serta garam secukup rasa . Kacau dan bila sayur kobis menjadi layu boleh la ditutup api .

Rabu 19.8.09

No comments:

Post a Comment