Selalunya kepah ni saya suka masak sweet sour atau tumis cili berserai tapi kali ni saja je ubah selera saya amsak lemak cili api pula hmmmmm sedap you . Kepah yang fresh manis memang kena sangat dengan kuah pedas lemak cili api ishhhh cik abang makan nasi bertambah la hehehehe...
BAHAN-BAHAN :
1 kilo kepah segar
3-4 cawan santan yg pekat
1 keping asam keping
4 batang serai dititik
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api
4 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK :
1. Bersihkan kepah dan masukkan ke dalam periuk bersama dengan bahan ditumbuk , santan pekat , serai , asam keping dan garam .
Gaul semua bahan dan masak kuah santan sampai mendidih . Bila dah masak kepah akan terbuka dan boleh la ditutup api dapur.
Kepah fresh yang saya beli di Pantai Remis , Kelang..
Disember 24.12.10
No comments:
Post a Comment