Pages

Monday, 6 June 2011

Kari daging

Suami saya yang berasal dari Negeri Sembilan kurang sikit gemar makan kari , nak buat macam mana kan dah memang makanan harian dia dari kecil sampai la dia hidup bujang ialah masak lomak cili api , memang mak dia masak menu masak lomak cili api tiap-tiap hari dan bila dah berkawin dengan saya baru dia belajar makan menu kari , masak kicap , sambal tumis serta lain-lain menu .Tapi kari daging memang favorite suami saya , cukup berselera dia makan nasi kalau saya masak kari daging letak ubi kentang...

BAHAN-BAHAN :

500 grm daging batang pinang
6 biji ubi kentang - potong atau 4
4 cawan santan pekat
1 peket rempah kari daging
2 sudu cili kisar
3 cm halia
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang ( 3 cm) kulit kayu manis
1 biji bunga cengkih
3 biji bunga lawang
Garam secukup rasa

Tak perlu guna cili kisar kalau tak mau kari pedas sikit

CARA MEMASAK :

Bersihkan daging dan potong kecil-kecil , kupas semua ubi kentang dan dipotong 4 . Kupas semua bawang , halia dan dimayang halus-halus.

Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang , halia , kulit kayu manis + bunga lawang + bunga cengkih dan kacau sampai bawang layu . Kemudian bancuh rempah kari dengan sedikit air dan masukkan kedalam periuk . Masukkan juga cili giling dan kacau serta biar kan sampai rempah terbit minyak dan menjadi wangi .

Masukkan santan dan daging , biarkan kuah mendidih baru la dimasukkan ubi kentang dan garam . Kacau kuah dan bila daging serta ubi kentang telah empuk baru la di tutup api dapur. Dah pun masak , mudah saja....

2 comments:

  1. This curry reminds me of my late ml. She used to make it for every kenduri. I am glad I found your blogspot. It brings me back to old memories. Thank you for sharing your lovely recipes.

    ReplyDelete
  2. Kari awak nmpak menarik. Warnanye cantik dan in shaa Allah sedap. Kari daging ni mmg payah skit nk sedap sbb daging susah hempuk. Ada tips tak nkng daging hempuk? Brape lama duration masak??

    ReplyDelete