Akak selalu juga masak cendawan tiram goreng ranggup tapi tak pernah pulak terfikir nak guna cendawan inoki ni tapi bila jalan-jalan cari resepi kat blog Hana Jepun akak jumpa resepi cendawan Inoki goreng ranggup ni . Akak pun nak cuba la juga sebab anak-anak akak memang suka sangat dengan menu cendawan goreng ranggup dicicah dengan sos thai memang sedap...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEilnIeWqi6vQvawd2dyZ3YnlFinQ7l1UTeRWiL0zZxZC3FmXhfSkyD9PXCJMQ9Fl-GcinCSm22ufz3JlW2WYcEf7ogBvid_FMmE2j2pb6nYPFiN6rHnpSGYO9hpDDWcpVyhoOcKqoku0_Y/s640/2010_11_191.jpg)
Cendawan Inoki goreng ranggup
Proses nak gorengnya sama je macam goreng cendawan tiram . Mula-mula saya potong bahagian bawahnya sikit lepas tu saya lerai-leraikan cendawan inoki ni . Saya guna 2 biji telur yang dipukul kembang macam nak buat telur dadar tu . Lepas tu saya celup sikit demi sikit cendawan inoki ni dalam telur . Saya guna tepung goreng segera jenama Adabi . Tepung goreng ni saya tuang secukupnya dalam pinggan leper dan cendawan yang dah dicelup telur tadi saya masukkan dalam pinggan berisi tepung dan akak gaul rata . Cendawan ni mesti la jadi kering bila dah disalut tepung tadi .
Panaskan minyak secukupnya dah goreng cendawan ni sampai masak kemudian diangkat dan tos . Sedap dimakan bila dicicah dengan sos cili atau sos Thai..
November 20.11.10
alahai..nmpak mcm sedap nie
ReplyDelete