Pages

Tuesday, 7 June 2011

Ayam masak merah

Ayam masak merah untuk dimakan dengan nasi tomato..
BAHAN-BAHAN:


1 ekor ayam
Garam dan gula secukup rasa
4 sudu tomato sos
4 sudu cili sos
Garam dan gula secukup rasa
Daun sup/bawang untuk hiasan


BAHAN-BAHAN DIKISAR :


5 biji cili kering
6 biji bawang merah
3 biji ulas bawang putih yang besar
4 cm halia
4 batang serai


CARA MEMASAK :

-Semua bahan-bahan dikisar perlu dipotong kecil-kecil . Cili kering perlu direbus dahulu atau direndam dalam air panas supaya menjadi lembut dan mudah dikisar.

- Ayam dibersihkan kemudian dipotong dan digaul dengan garam dan kunyit . Panaskan 2 cawan minyak dan goreng ayam sehingga masak dan sedikit garing.

-Panaskan 3 sudu besar minyak dan tumiskan bahan-bahan dikisar lumat serta serai . Masukkan gula, garam , cili/tomato sos dan kacau lagi . Biar sambal masak sampai pecah minyak dan menjadi wangi.

-Kemudian masukkan ayam ke dalam sambal dan gaul rata sampai mesra . Terus mengacau untuk 10 minit lagi dan tabur daun sup/bawang ke atas ayam dan boleh la dimatikan api dapur.

Ogos 23.08.10

No comments:

Post a Comment