Alhamdulillah sedap sotong katak dimasak tumsi sos tiram . Isi sotong katak ni sedikit keras dan liat so sotong ni elok dipotong kecil . Saya tak tambah air utk masak sotong ni tapi saya guna agak banyak minyak . Sotong katak ni lagi murah harganya dari sotong biasa mungkin kerena isinya yg agak liat so tak berapa di gemari , saya ok sjaa dengan apa jenis sotong asal boleh dimasak dan sedap utk di makan ^_^
Isnin pertama cuti sekolah , syukur alhamdulillah .
BAHAN-BAHAN:
1.5 kg sotong katak
1 biji cili capsicum merah
1biji cili capsicum hijau
1 biji cili capsicum merah
1biji cili capsicum hijau
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia cm halia
1 inci halia cm halia
1 sudu besar sos cili Thai
5 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
sedikit cuka - jika perlu
3 sudu besar kicap manis
sedikit cuka - jika perlu
Minyak masak yg banyak utk menumis
CARA MEMASAKNYA :
-Bersihkan sotong , buang isi perut tapi ambil kepalanya kemudian basuh dan tos sotong serta dipotong ikut menjadi kecil kemudian sotong di gaul dgn sedikit garam.
- Kupas semua kulit bawang merah , bawang putih dan halia kemudian ditumbuk lumat . Bersihkan semua cili capsicum dan dipotong kecil .
- Kupas semua kulit bawang merah , bawang putih dan halia kemudian ditumbuk lumat . Bersihkan semua cili capsicum dan dipotong kecil .
-Panaskan 7 sudu besar minyak dan tumis semua bawang dan halia tadi sampai layu dan wangi . Masukkan semua sotong dan skacau semua bahan . Masukkan cili sos , sos tiram , kicap manis , sedikit cuka jika perlu sahaja dan kacau semua bahan . Masukkan semua cili capsicum dan di kacau rata semua bahan. Jika sotong nampak kering boleh ditambah lagi minyak masak . Rasa sotong jika ada rasa yang kurang boleh ditambah bahan lagi . Bila sotong dah mesra sebati dengan sos boleh la ditutup api dapur .
Sebenarnya sotong katak pun sedap, sama dengan sotong yang lain.... saya suka!
ReplyDeletemmg pun , saya suka sotong katak sebab isinya padat dan sedap ^_^
ReplyDelete