First time saya makan nasi goreng sardin ni di gerai makan Kenanga Inn di blok asrama Kenanga ,UTIM tahun sekitar 90-94 . Gerai Kenanga Inn memang famous di kalangan pelajar UTIM masa zaman tu sebabnya suasana yang happening dengan beberapa gerai yang jual macam-macam makanan dan minuman . Di situ la juga saya first time minum air cincau milo , cincau bandung , air asam boi campur kasturi . Kenangan lama mengusik jiwa.....
Nasi goreng sardin dah jadi antara menu favorite kami sekeluarga . Sedap makan nasi goreng ikan sardin masa sahur , alhamdulillah .
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis
5 biji cili api
1 ikan sayur sawi bok choy
5 biji cili api
1 ikan sayur sawi bok choy
BAHAN-BAHAN LAIN :
5 cawan nasi
sambal ikan sardin tin secukupnya
sos tiram secukupnya
1 biji telur
Garam secukup rasa
Boleh guna apa jenis sayur untuk nasi goreng ni , kalau tak mau tambah sayur pun boleh .
Boleh guna apa jenis sayur untuk nasi goreng ni , kalau tak mau tambah sayur pun boleh .
CARA MEMASAK :
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk tadi serta kacau sampai terbit bau wangi . Masukkan sambal ikan sardin dan hancur-hancurkan ikan sardin tapi tak perlu sampai lumat. Kacau semua bahan kemudian masukkan telur dan kacau lagi kemudian masukkan sos tiram serta masukkan semua nasi dan kacau mesra semua bahan. Masukkan garam dan kacau nasi goreng ini sampai nasi nampak sedikit kering atau sampai nasi gorang cukup masak .
Assalamualaikum,
ReplyDeleteBerjiran la kita dulu rupanya.
K.Sham dulu dok Cempaka.
waalaikumsalam kak Sham, berjitan kita ya . saya duduk satu semester saja di Kenangan , sebelum tu saya duduk di asrama Seroja
ReplyDeleteSedap nasi ni..1st time makan kt kedai umi kat bangi...lepas tu buat sendiri je...sedap jgk
ReplyDelete