Pages

Thursday, 29 May 2014

Tumis kunyit sotong

Alhamdulillah puas hati bila dapat makan sotong yang fresh . Sotong boleh dimasak apa saja jenis masakan contohnya boleh di masak kari , sambal tumis , di grill , di buat kerabu , tomyam , tumis air , masak lemak cili api , sebagai rencah dalam sos pasta dan macam-macam lagi . Tapi selalunya kalau beli sotong saya suka masak jenis simple , tumis kunyit sotong yum yum memang sangat sedap alhamdulillah...

Sotong fresh yang segar isinya padat tapi lembut dan pemukaan luar kulit/isi adalah berkilat . Seeloknya kalau beli sotong terus di masak dan jangan disimpan sebab bila sotong disimpan beku kesegaran sotong tu mula berkurangan so bila masak isi sotong dah jadi agak lembek dan mudah mengecut bila dimasak terlalu lama . Saya memang suka sangat makan sotong tapi sekarang saya jarang beli sotong sebab sotong ni tinggi juga kandungan kolesterol so tak berapa elok la kerap sangat makan sotong .


BAHAN-BAHAN:


500 grm sotong
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh sos nampla/ sos ikan

BAHAN DITUMBUK LUMAT:

1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 cm halia
2 cm kunyit hidup

* boleh ditambah cili api kalau nak pedas

CARA MEMASAK:

 Bersihkan sotong dan potong , tos sebentar . Panaskan 3 sudu besar minyak masak . Tumiskan bahan tumbuk tadi dan kacau , biarkan seketika sampai naik bau harum. Masukkan bawang besar , sotong , sos tiram dan sos ikan serta terus mengacau. Jika kurang masin tambah la lagi sos ikan dan kacau untuk 3-5 minit lagi sampai sotong masak.

* Jangan masak sotong terlalu lama nanti sotong menjadi kecut dan liat. Makanan laut seperti sotong dan udang tak perlu dimasak terlalu lama nanti isinya menjadi ' over cook ' dan tak sedap.

1 comment:

  1. simple tapi kalau makan dengan nasi panas konfirm bertambah2...dappp

    ReplyDelete