Sup cendawan yang sangat sedap , alhamdulillah..
BAHAN-BAHAN:
300grm cendawan white button
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
3 biji bawang putih
2 cawan air rebusan ayam
1 cawan heavy cream
500ml susu segar dalam kotak - boleh tambah
butter secukupnya
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar olive oil
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
Saya guna white button mushroom . Kalau tak ada air rebusan ayam boleh diganti dengan 1 biji kiub perisa ayam .
CARA MEMASAK :
- Potong semua cendawan kecil-kecil dan racik semua bawang . Panaskan butter bersama olive oil kemudian tumis semua bawang yang diracik tadi sehingga bawang menjadi layu . Masukkan cendawan tadi dan kacau cendawan sehingga masak serta cendawan menjadi lembut boleh la dimasukkan air secukupnya biar sampai mendidih dan tutup api dapur . Kisar semua cendawan ni , ketepikan dulu .
- Dalam periuk lain panaskan 3 sudu besar butter kemudian masukkan 2 sudu besar tepung gandum dan kacau sehingga semua bahan cukup mesra . Masukkan semua air rebusan ayam dan biar sampai mendidih .
- Dalam periuk lain panaskan 3 sudu besar butter kemudian masukkan 2 sudu besar tepung gandum dan kacau sehingga semua bahan cukup mesra . Masukkan semua air rebusan ayam dan biar sampai mendidih .
-. Masukkan balik cendawan yg sudah dikisar tadi ke dalam periuk dan terus masukkan cream dan juga susu sikit demi sedikit sambil kacau sup ni . Boleh la dirasa sup ni jika kurang masin boleh la masukkan garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
-Kacau sup cendawan ni perlahan-lahan dan biarkan sup mendidih serta menjadi pekat bila dah masak boleh la ditutup api dapur . -Boleh terus dihidangkan dan sedap dimakan dengan garlic bread atau roti bakar biasa
assalamualaikum nannie>>>
ReplyDeletesedap sup cendawan ni.. nani pun suka makan.. cicah roti perancis camtu.. ala2 makan pizza.. nyummyyy!!.. sampai mak pun suka tau.. skali rekemenkan kat dia sup ni.. tapi abah tak suka.. dia kata apa sup putih2 je.. pelik.. hahahah
wlksalam Jassnani , memang sedap sup cendawan ni dan nak masak pun senang , paling penting sup ni fresh home made bukan macam yg dalam tin banyak bahan pengawet tu . so sup fresh ni sgt-sgt la berkhasiat . ye ke hehehe memang la susah juga abah Nani nak terima ya hehe biasa la tu
ReplyDeleteAssalamualaikum nanie
ReplyDeleteTerima kasih atas perkongsian resepi.
Maaf ty heavy cream ngan fresh cream sama ke?? (Budak baru belajar)
terima kasih atas resipe nya
ReplyDeletelooks great :D