Pages

Tuesday, 20 November 2012

Masak lemak pucuk ubi siput sedut

Sedapnyaaa makan nasi dengan lauk masak simple macam ni srottt srottt bunyi siput ni kena sedut hehe , isinya manis sebab siput masih fresh , alhamdulillah . Gulai lemak ni siput sedut ni memang favorite kami sekeluarga jadi saya masak kuahnya tak pedas sangat supaya anak-anak juga dapat makan . Buat masa ni hanya anak sulung saya Aisyah yang pandai makan siput sedut sementara Adlina masih tak tau nak sedut siput ni tapi slowly dia pasti akan pandai juga makan siput sedut ni ^_^


BAHAN-BAHAN :

1 peket siput sedut
1 ikat pucuk ubi 
5 cawan santan - secukupnya
3 batang serai - dititik
1 keping asam keping

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

10 biji cili api - boleh tambah
2 inci kunyit hidup
Garam kasar secukup rasa

kalau kurang kuah boleh la ditambah santan lagi 

CARA MEMASAK :

Basuh dan bersihkan siput sedut kemudian dipotong hujung runcing siput sedut ni . Bersihkan lagi siput ditos serta diketepikan dulu . Bersihkan pucuk ubi dan ambil daun muda sahaja kemudian direbus sampai empuk , tos dan ketepikan dulu pucuk ubi ni .

Masukkan semua bahan tumbuk , serai yang dititik , semua santan ke dalam periuk yang sesuai . Masak kuah sehingga hampir mendidih dan masukkan semua siput sedut , garam secukup rasa , asam keping dengan pucuk ubi . Kacau kuah supaya tak pecah minyak . Biarkan sampai pucuk ubi dan siput sedut masak dan sebati dengan kuah . Sekali sekala boleh dikacau kuah dan bila dah masak boleh la ditutup api dapur .

3 comments:

  1. perghhh.. sedapnye menyedut.. suka gak kadang2 beli siput sedut wat masak lemak.. tapi asben tak suka makan.. so layan ngan anak laki sorang tu je..

    ReplyDelete
  2. Jassnani , sama la dgn saya kalau masak siput ni memang saya yg habis kan hehe

    ReplyDelete
  3. sedapnye...mai semangkuk..lapo ni..hihihi

    ReplyDelete