Pages

Sunday, 8 March 2015

Kailan ikan masin


BAHAN-BAHAN :

2 ikat sayur kailan yang muda 
3 cm ikan masin tenggiri
1 biji bawang merah
2 ulas putih
2 biji cili api - dititik saja
2 sudu besar sos tiram - boleh tambah
1 sudu besar nampla - sos ikan Thai
Sedikit minyak bijan

CARA MEMASAK :

- Bersihkan sayur kailan dan potong kecil-kecil , kupas semua bawang dan dimayang halus .Basuh ikan masin dan potong kecil-kecil.

- Panaskan sedikit minyak dan goreng ikan masin dulu sampai agak garing kemudian baru dimasukkan semua bawang , goreng lagi sampai bawang layu . Masukkan terus sos tiram kacau dan masukkan nampla dan terus kacau , masukkan terus sayur , Kacau sayur jika agak kering masukkan sedikit air . Bila sayur dah layu boleh la ditutup api dapur.

Resepi ni tak perlu garam sebab dah ada rasa masin dari ikan masin.

No comments:

Post a Comment