Pages

Wednesday 18 March 2015

Alhamdulillah..dah sarapan..

Alhamdulillah yumyum kenyang makan sarapan..


SCRAMBLE EGG

BAHAN-BAHAN :

2 biji telur
1/2 biji bawang besar
1 sudu besar butter
serbuk lada hitam dan garam secukup rasa

CARA MASAK :

Masukkan telur dalam mangkuk yang sesuai kemudian dicampur dengan garam dan serbuk lada hitam secukupnya , kacau semua bahan biar cukup rata . Kupas bawang dan potong nipis-nipis .

Panaskan kuali dan masukkan semua butter dan masukkan bawang merah yg sudah dipotong nipis-nipis . Kacau semua bahan sampai bawang layu dan masak , perlahankan api dapur dan boleh la dimasukkan semua telur tadi . Biarkan telur masak secara perlahan-lahan dan sentiasa kacau telur . Rasa telur jika kurang masin baru ditambah garam lagi . Jangan biar telur masak terlalu lama nanti telur akan menjadi berketul-ketul dan keras .

SAUTEED CENDAWAN BUTANG

8 biji cendawan butang segar
1 ulas bawang putih yg besar
1 sudu kecil butter
serbuk lada hitam - secukup rasa
garam secukup rasa

CARA MASAK :

Basuh semua cendawan dan di potong kecil kemudian di ketepikan dulu . Ketuk bawang putih dan dibuang kulitnya kemudian diracik halus . Panaskan butter dalam kuali dan terus masukkan semua butter , kacau semua bahan sampai bawang layu dan terbit bau wangi . Masukkan semua cendawan dan kacau semua bahan , bila cendawan dah layu boleh dimasuk garam dan serbuk lada hitam secukup rasa . Boleh ditutup api dan hidangkan cendawan ni .

No comments:

Post a Comment