Alhamdulillah sedap ikan gerut ni..
BAHAN-BAHAN :
3 ekor ikan gerut
1 biji bawang besar - dipotong membulat
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 batang serai - diracik nipis
4 helai daun limau purut - diracik nipis atau dikoyak
1 sudu besar cili kisar
2 biji cili merah
Daun sup dan bawang secukupnya
1/2 cawan kiub nenas - secukupnya
1/2 cawan jus dari nenas kiub - boleh tambah
1/2 inci lengkuas
2 batang serai - diracik nipis
4 helai daun limau purut - diracik nipis atau dikoyak
1 sudu besar cili kisar
2 biji cili merah
Daun sup dan bawang secukupnya
1/2 cawan kiub nenas - secukupnya
1/2 cawan jus dari nenas kiub - boleh tambah
1/2 sudu kecil tepung jagung utk pekatkan kuah - jika perlu shj
Sedikit bawang goreng
Sedikit bawang goreng
BAHAN SOS :
3 sudu besar pes tomyam
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil minyak bijan
1 sudu kecil sos sotong - nampla
jus limau nipis secukupnya - jika perlu
jus limau nipis secukupnya - jika perlu
air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
* Rasa sos jika ada bahan yang terkurang boleh ditambah lagi . Resepi ni boleh diubah suai ikut pada selera sendiri . Jika kurang masam tambah la jus limau nipis dan kurang masin baru ditambah garam atau sos nampla.
CARA MEMASAK :
- Bersihkan ikan dan ditos , gaul ikan dengan garam dan kunyit . Panaskan minyak secukupnya untuk deep fry kemudian goreng ikan sehingga masak serta sedikit garing . Angkat ikan dan tos kemudian susun dalam pinggan yang sesuai.
- Kupas semua bawang dan halia kemudian dimayang halus kemudian potong nipis serai - bahan-bahan ni kalau nak tumbuk lumat pun boleh juha .
- Panaskan 4 sudu besar minyak masak dan tumis semua bawang , serai dan halia dan kacau serta biar sampai bawang layu . Masukkan semua cili kisar dan kacau serta biar cili masak serta terbit minyak .
- Masukkan semua daun limau purut , semua bahan sos dan kacau bagi semua bahan mesra kemudian boleh la dimasukkan , daun sup/bawang yang diracik , semua kiub nenas , cili merah yg dipotong nipis . Masukkan jus dari kiub nenas secukup rasa . Kalau kurang kuah boleh la ditambah lagi air dan kacau , bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan tuang ke dalam kuah tadi dan kacau pelahan sampai kuah jadi pekat .
- Panaskan 4 sudu besar minyak masak dan tumis semua bawang , serai dan halia dan kacau serta biar sampai bawang layu . Masukkan semua cili kisar dan kacau serta biar cili masak serta terbit minyak .
- Masukkan semua daun limau purut , semua bahan sos dan kacau bagi semua bahan mesra kemudian boleh la dimasukkan , daun sup/bawang yang diracik , semua kiub nenas , cili merah yg dipotong nipis . Masukkan jus dari kiub nenas secukup rasa . Kalau kurang kuah boleh la ditambah lagi air dan kacau , bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan tuang ke dalam kuah tadi dan kacau pelahan sampai kuah jadi pekat .
-Bila kuah dah mendidih dan masak tuang semua kuah ni ke atas ikan yang sudah digoreng tadi serta boleh ditabur bawang goreng/daun sup .
Nampak sedap lauk tu kak. Saya tak pernah cuba lauk ni. Nnt satu hari saya nak cuba. Mekaseh kongsi ye kak.
ReplyDeletekakchik , alhamdulillah sedap rasa tomyam ni yum yum
ReplyDelete