Pages

Wednesday 14 September 2011

MASAK LEMAK CILI API REBUNG

Hari ni saya teringin nak makan masak lemak rebung so pagi-pagi tadi saya ke pasar dekat rumah saya ni . tengok ada rebung putih fresh bukan yang jeruk . Mulanya saya ingat nak masak rebung ni campur dengan perut tapi saya tukar guna udang pula . Balik rumah tengok dalam peti ais ada lagi sotong yang saya beli semalam so saya campur sekali sotong ok la kan hehehe..

Bila dah masak saya goreng sedikit ikan hmmm dah cukup gam masak lemak cili api dimakan dengan ikan goreng , cukup sedap makan tengahari saya hari ni walaupun masakan saya serba ringkas . Selalunya saya masak memang tak ikut resepi semuanya ikut gerak hati dan pengalaman so pada sesiapa nak cuba resepi ni boleh ubah suai ikut pada selera anda jika nak tambah bahan atau kurangkan bahan ya...selalu la masuk dapur dan masak sebab kemahiran/skill masak ni hanya boleh diperolehi dari pengalaman sendiri kadang-kadang tu saya belajar masak resepi baru dari try and error , bila dah cuba baru tau susah atau mudah satu-satu resepi tu dan kadang-kadang tu saya ubah resepi ikut pada selera saya dan family . Minat dan kesungguhan juga penting jika nak cekap memasak dan tahu semua resepi...

daun limau purut hanya untuk hiasan sesi bergambar
BAHAN-BAHAN :

200 gm rebung
150gm udang - dibersihkan
5 ekor sotong - dibersihkan n potong
3 cawan santan pekat - jika kurang tambah
1 serai - dititik
1 helai daun kunyit - disiat
1 keping asam keping
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

10 biji cili api
1 inci kunyit hidup

CARA MEMASAK:


Masukkan semua santan , bahan ditumbuk lumat , serai , assam keping dan santan ke dalam periuk . Masak semua sampai kuah mendidih dan rebung masak kemudian masukkan sotong , daun kunyit serta udang . Masukkan garam secukup rasa dan kacau bila udang/sotong masak boleh la ditutup api dapur .


* Sentiasa kacau kuah supaya santan tak pecah minyak. Kalau tak cukup masam baru la ditambah asam keping lagi dalam masakan ni .

Udang segar dengan sotong..

3 comments:

  1. nannie,
    fav hubby dan k shima, rebung ni kalau yang muda, mak ai...pengsan sedapnya... he he

    ReplyDelete
  2. to kak shima,
    sama la dgn saya n suami mmg suka rebung masak lemak mcm ni . Rebung yg saya guna ni muda so mmg sedap la makan hehehe huishh akak sampai pengsan tu hahaha sebab sedap sgt ya heheh makan lak dgn ikan massin mmm sedap sangat laaa

    ReplyDelete
  3. salam kak nannie..
    wah rebung pulok,sy mmg peminat tegar rebung nie kak mmg tekak mcm org lama2 sungguh sy nie...hubby pon suka, lau dpt umbut kelapa/bayas/sawit pon sedap nie nyummm nyumm...
    kat umah ada daun asam gelugur ingat nk buat masak lomak cili api jgk huhu...

    ReplyDelete