Pages

Tuesday 27 September 2011

KACANG PANJANG TUMIS BELACAN

 Resepi kacang panjang yang mudah nak di masak dan sentiasa menjadi favorite kami sekeluarga.. 


BAHAN-BAHAN :

10 batang kacang panjang
5 ekor sotong - di potong kecil-kecil2 sudu besar sos tiram
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK ATAU KISAR :



Segengam udang kering - basuh dan rendam dlm air panas
3 biji bawang merah-kupas kulit
2 ulas bawang putih -kupas kulit
2 biji cili merah 
2 cm belacan
garam secukup rasa


CARA MEMASAK :


- Bersihkan kacang panjang dan dipotong menyerong . Bersihkan sotong dan dipotong kecil-kecil . Kupas semua bawang dan rendam udang kering dlm air panas sekejap kemudian di tos .


- Tumbuk semua bawang dengan udang kering dan belacan sampai lumat . Panaskan minyak secukupnya dan boleh la ditumis semua bahan tumbuk dan kacau .

-Bila bahan tumbuk yang ditumis sudah masak dan terbit bau boleh la dimasukkan sotong dengan sos tiram . Kacau semua bahan-bahan dan bila sotong masak boleh dimasukkan kacang panjang . Kacau semua bahan dan rasa masin kalau tak cukup baru ditambah garam secukupnya . Bila kacang dah masak boleh la ditutup api dapur .

Sayur kacang yang saya kutip dari kebun di kampung mertua . Kacang ni manis dan segar so memang sedap sangat kacang panjang ni yang saya masak tumis dengan sotong .

2 comments:

  1. perut meronta-ronta teruja tengok food ini..alahai :D

    ReplyDelete
  2. to Lee-Yan-Naa,
    yum yum mmg sedap sayur ni

    ReplyDelete