Alhamdulillah sedap..
BAHAN-BAHAN:
10 ekor ketam - saiz sedang
Air secukupnya - anggaran 1 cawan
1 sudu kecil biji lada hitam yg ditumbuk lumat - boleh tambah
1 sudu kecil biji lada hitam yg ditumbuk lumat - boleh tambah
BAHAN-BAHAN DIKISAR LUMAT :
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
BAHAN-BAHAN SOS:
5 sudu besar sos lada hitam - boleh tambah
3 sudu besar sos tiram - boleh tambah
2 sudu besar kicap manis - boleh tambah
2 sudu besar kicap manis - boleh tambah
CARA MEMASAK :
* Bersihkan semua ketam dan dipotong 2 kemudian dibasuh dan diketepikan dulu . Kisar semua bahan menumis .
* Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan dikisar dan kacau biar sampai masak serta terbit bau wangi . Masukkan semua bahan sos dan semua ketam serta terus kacau sambil rasa jika ada bahan yang kurang boleh ditambah ikut pada cita rasa kita . Masukkan sedikit air dan gaul rata kemudian tutup kuali dan biarkan sampai semua ketam masak .
*Buka penutup kuali dan kacau dan kalau nak kuah lebih tambah lagi air . Boleh juga dimasukkan daun sup/baeang dan terus kacau . Bila ketam dah masak boleh la ditutup api dapur dan hidangkan dalam bekas yang sesuai dan boleh la dihias .
*Jika kuah agak cair boleh dimasukkan bancuhan 1 sudu kecil tepung jagung yang digaul rata dengan sedikit air . Masukkan bancuhan ni dan kacau sehingga sos masak menjadi pekat .
*Buka penutup kuali dan kacau dan kalau nak kuah lebih tambah lagi air . Boleh juga dimasukkan daun sup/baeang dan terus kacau . Bila ketam dah masak boleh la ditutup api dapur dan hidangkan dalam bekas yang sesuai dan boleh la dihias .
*Jika kuah agak cair boleh dimasukkan bancuhan 1 sudu kecil tepung jagung yang digaul rata dengan sedikit air . Masukkan bancuhan ni dan kacau sehingga sos masak menjadi pekat .
* Sila la ubah atau tambah apa saja bahan ikut pada citarasa sendiri..
No comments:
Post a Comment