Pages

Monday, 9 September 2013

Ketam tumis lada hitam...yum.yumm..

Alhamdulillah sedap..


BAHAN-BAHAN:

10 ekor ketam - saiz sedang
Air secukupnya - anggaran 1 cawan
1 sudu kecil biji lada hitam yg ditumbuk lumat - boleh tambah

BAHAN-BAHAN DIKISAR LUMAT :

3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

BAHAN-BAHAN SOS:

5 sudu besar sos lada hitam - boleh tambah
3 sudu besar sos tiram - boleh tambah
2 sudu besar kicap manis - boleh tambah

CARA MEMASAK :
* Bersihkan semua ketam dan dipotong 2 kemudian dibasuh dan diketepikan dulu . Kisar semua bahan menumis .

* Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan dikisar dan kacau biar sampai masak serta terbit bau wangi . Masukkan semua bahan sos dan semua ketam serta terus kacau sambil rasa jika ada bahan yang kurang boleh ditambah ikut pada cita rasa kita . Masukkan sedikit air dan gaul rata kemudian tutup kuali dan biarkan sampai semua ketam masak . 

*Buka penutup kuali dan kacau dan kalau nak kuah lebih tambah lagi air . Boleh juga dimasukkan daun sup/baeang dan terus kacau . Bila ketam dah masak boleh la ditutup api dapur dan hidangkan dalam bekas yang sesuai dan boleh la dihias .

*Jika kuah agak cair boleh dimasukkan bancuhan 1 sudu kecil tepung jagung yang digaul rata dengan sedikit air . Masukkan bancuhan ni dan kacau sehingga sos masak menjadi pekat .

* Sila la ubah atau tambah apa saja bahan ikut pada citarasa sendiri..

No comments:

Post a Comment