Pages

Wednesday 5 October 2011

SAMBAL TUMIS IKAN DORI

Semalam saya ke Tesco beli barang-barang dapur dan masa sampai kat bahagian makanan laut beku ada beberapa pekerja tengah susun fillet/isi ikan frozen . Tulis atas plastik bungkusan 'fillet ikan Dori dan' saya beli la sepeket nak cuba selalunya kalau beli fillet ikan macam ni saya masak fish and chips tapi kali ni saya cuba masak sambal ikan . Memang sedap isi ikan dan anak-anak saya pun suka makan sebab senang makan sambal ikan tanpa tulang . 



BAHAN-BAHAN :-

500gm ikan pari - dipotong kecil
1 biji bawang besar - dipotong kecil-kecil membulat
2 biji cili merah -dipotong kecil
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN DIKISAR/TUMBUK LUMAT :-


15 biji cili api - ikut banyak mana kita suka
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 inci belacan

CARA MEMASAK :-

- Bersihkan ikan serta dipotong kemudain digaul dengan garam serta kunyit kemudian digoreng sehingga masak dan sedikit garing .

- Panaskan minyak secukupnya dalam kuali . Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Jika sambal nampak kering boleh ditambah minyak masak lagi .

- Kemudian masukkan bawang besar , cili capsicum , gula dan dikacau sekali sekala semua bahan. Masukkan air asam jawa kemudian terus kacau sambal . Selalunya saya akan masukkan 1-2 sudu besar gula dalam sambal ikan ni untuk bagi seimbang rasa pedas dari cili kering .

- Bila sambal dah masak serta pecah minyak baru la boleh dimasukkan isi ikan yang sudah digoreng tadi serta garam dan kacau rata .Rasa garam jika kurang boleh ditambah dan gaul semua bahan supaya menjadi sekata dan boleh la ditutup api dapur.

No comments:

Post a Comment