Pages

Monday 8 July 2013

NASI AYAM

 Sabtu lepas saya masak nasi ayam , alhamdulillah .

Saya dan anak-anak memang suka makan nasi ayam , hidangan nasi yang simple serta sedap . Sudah lama saya guna resepi nasi ayam ni yang saya dapat dari internet . Jika ada pembaca blog saya yang nak cuba resepi ni anda boleh ubah suai ikut selera sendiri ya ^_^



BAHAN UNTUK REBUSAN:
1 ekor ayam - di potong kecil
2 liter air
2 ulas bawang putih
2 cm halia
* Tumbuk bawang dan halia

CARA MEMASAK:
Lumurkan ayam dengan bahan tumbuk tadi dan rebus bersama air sehingga ayam masak . * Ayam yang direbus ini kemudian di perap bersama bahan perap.

BAHAN PERAP AYAM:
1 ekor ayam-ayam yang direbus sekejap tadi
6 sudu besar kicap manis kipas udang
5 sudu besar sos tiram
2 cm halia*
2 ulas bawang putih*
3 biji bawang merah*
1 sudu kecil minyak bijan

CARA PERAP:
1) Semua bahan bertanda * ditumbuk/kisar sehingga lumat dan dicampurkan semua bahan sos perap . Lumur ayam dengan semua bahan-bahan sos perap dan biar rata supaya semua bahan perap mesra dengan ayam . Perap ayam dalam peti sejuk bahagian biasa selama 3-4 jam .
2) Panaskan minyak secukupnya untuk goreng ayam sehingga masak dan agak garing. Angkat ayam dan tos serta ketepi kan dulu .
                
NASI AYAM 
                 
BAHAN - BAHAN :

4 cawan beras
1 inci halia
3 ulas bawang putih
Sedikit butter untuk menumis
6 cawan air rebusan atau secukupnya
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:

Tumbuk halia dan bawang putih. Panaskan butter dan tumis bahan tumbuk sehingga wangi. Kemudian masukkan beras dan kacau sekejap kemudian masukkan air rebusan serta garam.Biarkan nasi masak macam biasa . Berapa banyak kuantiti air bergantung pada jenis beras yang diguna . Saya guna beras biasa dan cara sukatan yang saya guna adalah 1 pot/cawan beras : 1 setengah pot/cawan air rebusan
                           
KUAH CILI
BAHAN-BAHAN:
4 biji cili merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
garam dan gula secukup rasa
1 sudu kecil cuka atau jus limau nipis
1/2 cawan air
*Kisar semua bahan ini sehingga lumat.

SOS KICAP
BAHAN-BAHAN:
200 ml air rebusan
2 sudu kicap pekat
1 sudu kecil bahan perisa ajinamoto / kiub ayam
1 sudu kecil minyak bijan
sedikit gula
*Kacau semua bahan. Boleh ditabur sedikit daun bawang/sup.

SUP
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 sup bunjut
Garam secukup rasa
Baki semua air rebusan dan ayam tadi.
Sedikit daun sup/bawang yang dihiris halus.

CARA MEMASAK:
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih. Masukkan semua air rebusan dan ayam tadi serta sup bunjut serta masukkan garam kemudian kacau dan biarkan sup sampai mendidih.

5 comments:

  1. salam Nanie, terliur nya kak noor tngok nasi ayam tu dan semua aksesori nya wah pasti terangkat bila makan ni

    ReplyDelete
  2. wlkslam , mmg terangkat hehe . simple je nasi ayam yg saya masak ni kak Noor

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Nanie,

    Kicap pekat tu akak pakai brand ape ye?

    ReplyDelete
  4. wlksalm , kicap pekat manis kipas udang

    ReplyDelete
  5. sedapnya..dolu2 xtau pun masak nasik ayam sebenrnyer mudah sgt..he2...
    jemput datang ke blog saya..sy masak nasi arab
    http://dalilayusof.blogspot.com/2014/06/mudahnya-memasak-nasi-arab-hanya-di.html

    ReplyDelete