Tak lengkap hidangan di hari raya kalau tak ada rendang ayam kan . Rendang ayam ni sedap dimakan dengan nasi , lemang , ketupat daun palas , nasi himpit/lontong dan dengan roti pun sedap dimakan . Ikut selera kita la kan nak makan rendang ni dengan apa saja dan kadang-kadang tu rata saja pun sedap hehehe . Ada macam-macam resepi rendang ni dan selalunya saya masak rendang minang , rendang tok atau rendang pedas biasa macam dalam entry hari ni . Bila masak rendang saya tak masak pedas supaya anak-anak pun boleh makan . Resepinya agak mudah nak di ikut dan bahan-bahan boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa sendiri .
1 ekor ayam
2 cawan santan pekat - boleh ditambah
5 keping daun limau purut
1 helai daun kunyit saiz besar
4 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
BAHAN DIKISAR :
8 biji cili kering
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai di racik nipis
1 inci halia
2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
CARA MASAK :
CARA MASAK :
1) Potong ayam menjadi ketulan kecil dan bersihkan ayam dengan tepung gandum untuk buang semua kotoran serta lendir ayam kemudian ditos dan ketepikan dulu . Masukkan semua bahan kisar ke dalam kuali bersama semua santan dan masak sehingga mendidih . Kacau kuah rendang ni dan masukkan semua ayam tadi dan masukkan daun kunyit yang sudah diracik bersama daun limau purut yang dicarik-carik . Kacau semua bahan dan biarkan sampai kuah mendidih dan ayam masak .
2) Seterusnya masukkan kerisik dan garam secukup rasa serta terus kacau . Boleh juga dimasukkan sekeping sedikit asam keping supaya rendang ni ada rasa yang seimbang . Biar kuah mendidih dan ayam masak menjadi lembut serta kuah jadi sikit . Boleh la ditutup api dapur dan dihidang .
salam aidilfitri & maaf zahir batin wat nannie sekeluarga ye!
ReplyDeletesedap nyer kalau dapat dimakan dengan lemang.
ReplyDeletesalam..kak saya dah try resepi nie..memg menjadik la~ sedap plak tu...baru first time try masak rendang nie..kih3 terima kasih tau!
ReplyDeletewaawww.. mantap pasti lezat,, terima kasih atas resep nya.. mau coba buat di rumah... salam sukses
ReplyDelete