Pages

Wednesday 23 November 2011

Tumis sayur kacang panjang campur jejari ketam

Hari ni saya masak menu sayur yang ringkas sebab anak-anak saya memang gemar makan sayur yang dimasak macam ni so saya selalu masak ikut selera anak-anak baru lah seronok tengok mereka berselera makan nasi . 

BAHAN-BAHAN :


10 batang kacang panjang
10 jejari ketam - di potong kecil-kecil
2 sudu besar sos tiram - boleh tambah
Garam secukup rasa
Sedikit minyak bijan - 1/2 sudu kecil

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

2 biji bawang merah- kupas kulit
2 ulas bawang putih - kupas kulit


CARA MEMASAK :


- Bersihkan kacang panjang dan dipotong menyerong . Jejari ketam dipotong kecil-kecil . Kupas semua bawang dan  ditumbuk semua bawang sampai lumat . Panaskan minyak secukupnya dan boleh la ditumis semua bahan yang ditumbuk kemudian dikacau sampai bawang jadi wangi dan layu .

- Masukkan semua jejari ketam dan kacau bagi sedikit kekuningan dan masak . Boleh dimasukkan semua kacang dan dikacau rata , masukkan sos tiram secukup rasa serta minyak bijan . Kacau semua bahan dan jika kurang masin baru lah di masukkan garam , bila kacang dah masak boleh la ditutup api dapur .

No comments:

Post a Comment