Alhamdulillah sedapnya cendawan sisir/kukur yang dimasak lemak cili api dengan lala ni . sekarang ni susah nak jumpa cendawan sisir ni tapi alhamdulillah rezeki saya jumpa cendawan sisir yang dijual di pasar pagi . Cendawannya masih fresh so memang sedap dimasak gulai cili api .
BAHAN-BAHAN :
200 grm cendawan kukur
1 peket lalasantan secukupnya
1 keping asam keping
2 batang serai saiz besar - dititik
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
20 biji cili api
3 cm kunyit hidup
sedikit garam kasar
CARA MEMASAK :
- bersihkan siput lala , ditos dan ketepikan dulu . Bersihkan cendawan kukur ditos dan ketepikan dulu . Masukkan semua santan ke dalam periuk bersama bahan ditumbuk lumat dgn serai dan asam keping . Masak kuah lemak sampai mendidih dan boleh dimasukkan cendawan kukur . kacau semua bahan dan bila cendawan sudah masak boleh la di masukkan semua lala , garam secukup rasa . Kacau semua bahan . Bila lala dah masak boleh la ditutup api dapur . Bahan boleh ditambah atau kurang ikut selera sendiri
Assalam. Sedapnya cendawan kukur.
ReplyDeleteBagi pengemar cendawan kukur atau kulat sisir jom singgah di page saya cendawan kukur is awesome atau terus wsap 0129501006
ReplyDelete