Secukup rasa , alhamdulillah.
BAHAN-BAHAN :
500 grm daging batang pinang
8 kacang panjang
1 biji bawang besar
serbuk kunyit secukupnya
serbuk kunyit secukupnya
garam secukup rasa
BAHAN DIMAYANG NIPIS :
3 ulas bawang putih ( saiz besar )
1.5 inci halia
CARA MEMASAK:
Bersihkan kacang panjang dan dipotong serong .Bersihkan daging dan potong kemudian digaul dengan garam serta kunyit secukupnya dan di ketepikan sekejap dalam 10 minit . Masukkan daging dalam kuali dengan 1 cawan air kemudian biarkan daging masak sampai empuk jika daging masih tak lembut boleh dimasukkan sedikit lagi air dan biar daging masak sampai empuk . Bila daging dah empuk dan daging rebusan dah kering , tolak semua daging tepi dan masukkan 5 sudu besar minyak masak ke dalam kuali dan biar sampai minyak panas dan tumiskan halia serta bawang putih tadi dan kacau , biarkan seketika sampai naik bau harum .
Masukkan semua bawang besar yang dimayang nipis . Masukkan semua kacang panjang dan kacau semua bahan dan boleh di rasa daging jika kurang masin baru di tambah garam . Bila kacang panjang dah masak boleh di tutup api dapur dan di hidangka daging goreng kunyit ni .
Masukkan semua bawang besar yang dimayang nipis . Masukkan semua kacang panjang dan kacau semua bahan dan boleh di rasa daging jika kurang masin baru di tambah garam . Bila kacang panjang dah masak boleh di tutup api dapur dan di hidangka daging goreng kunyit ni .
No comments:
Post a Comment