Syukur alhamdulillah .
BAHAN-BAHAN :
4 isi dada ayam
french fries secukupnya
tepung beras secukupnya
serbuk perasa 'Secukup Rasa'
2 biji telur
50 ml susu
garam secukupnya
serbuk lada hitam - secukupnya
serbuk paprika - secukupnya
serbuk kayu manis - secukupnya
serbuk herba thyme - secukupnya
serbuk herba oregano - secukupnya
CARA MEMASAK :
Bersihkan kepingan isi dada ayam dan ditos serta ditekap dengan tisu dapur untuk bagi kering . Potong dada ayam di bahagian tengah dan kembangkan kemudiam kelar isi ayam ni atau boleh juga di tumbuk perlahan isi ayam ni guna lesung untuk bagi leper , lumur isi dada ayam ini dgn garam , serbuk lada hitam , serbuk paprika , sedikit serbuk kayu manis dan serbuk herba thyme & oregano . Semua bahan perisa ni di guna secukupnya ikut pada selera sendiri . Kemudian perap isi ayam ni selama 6 jam , simpam dalam peti sejuk .
Masukkan semua telur dan susu ke dalam mangkuk yg sesuai kemudian digaul kacau sehingga sebati
Taburkan/letak tepung beras secukupnya di talam kemudian ditabur sedikit serbuk perisa 'secukup rasa' ke atas tepung beras dan digaul rata .
Panaskan minyak secukupnya untuk teknik goreng deep fry .
Celupkan isi ayam ke dalam bancuhan telur dan kemudian celup pula dalam bancuhan tepung secukupnya , pastikan isi ayam disaluti tepung secukupnya dan terus masukkan isi ayam ni dalam minyak yang cukup panas . Goreng isi ayam ni sehingga masak dan boleh la diangkat serta tos sekejap . Goreng pula french fries dan bila dah masak boleh diangkat serta ditos .
RESEPI COSLOW
separuh kobis
1 biji carrot 1 botol sos coslow
CARA BUAT :
Bersihkan kobis dan diracik atau di sagat menjadi kepingan kecil . Bersihkan carrot dan kikis kulitnya kemudian dipotong racik kecil atau disagat . Masukkaan semua bahan dalam mangkuk dan masukkan sos coslow secukupnya . Gaul semua bahan sehingga sebati dan simpan coslow dalam peti sejuk selama sejam . Bila nak makan baru dihidangkan coslow ni
No comments:
Post a Comment