Pages

Tuesday, 7 April 2015

Chicken chop

Syukur alhamdulillah .



BAHAN-BAHAN :

4 isi dada ayam
french fries secukupnya
tepung beras secukupnya
serbuk perasa 'Secukup Rasa'
2 biji telur
50 ml susu 
garam secukupnya
serbuk lada hitam - secukupnya
serbuk paprika - secukupnya
serbuk kayu manis - secukupnya
serbuk herba thyme - secukupnya
serbuk herba oregano - secukupnya


CARA MEMASAK :

Bersihkan kepingan isi dada ayam dan ditos serta ditekap dengan tisu dapur untuk bagi kering . Potong dada ayam di bahagian tengah dan kembangkan kemudiam kelar isi ayam ni atau boleh juga di tumbuk perlahan isi ayam ni guna lesung untuk bagi leper , lumur isi dada ayam ini dgn garam , serbuk lada hitam , serbuk paprika , sedikit serbuk kayu manis dan serbuk herba thyme & oregano . Semua bahan perisa ni di guna secukupnya ikut pada selera sendiri . Kemudian perap isi ayam ni selama 6 jam , simpam dalam peti sejuk . 

Masukkan semua telur dan susu ke dalam mangkuk yg sesuai kemudian digaul kacau sehingga sebati 

Taburkan/letak tepung beras secukupnya di talam kemudian ditabur sedikit serbuk perisa 'secukup rasa' ke atas tepung beras dan digaul rata .


Panaskan minyak secukupnya untuk teknik goreng deep fry . 

Celupkan isi ayam ke dalam bancuhan telur dan kemudian celup pula dalam bancuhan tepung secukupnya , pastikan isi ayam disaluti tepung secukupnya dan terus masukkan isi ayam ni dalam minyak yang cukup panas . Goreng isi ayam ni sehingga masak dan boleh la diangkat serta tos sekejap . Goreng pula french fries dan bila dah masak boleh diangkat serta ditos .


RESEPI COSLOW

separuh kobis
1 biji carrot 1 botol sos coslow

CARA BUAT :

Bersihkan kobis dan diracik atau di sagat menjadi kepingan kecil . Bersihkan carrot dan kikis kulitnya kemudian dipotong racik kecil atau disagat . Masukkaan semua bahan dalam mangkuk dan masukkan sos coslow secukupnya . Gaul semua bahan sehingga sebati dan simpan coslow dalam peti sejuk selama sejam . Bila nak makan baru dihidangkan coslow ni 


No comments:

Post a Comment