Pages

Monday 7 October 2013

Sup cendawan & roti bakar

Sarapan pagi Isnin , alhamdulillah..


BAHAN-BAHAN:

400grm cendawan butang Swiss brown
1 biji bawang besar
1 biji bawang putih
2 cawan air 
250 ml cream masakan
2 sudu besar butter
1 sudu besar olive oil
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa

Boleh juga diguna white button mushroom . Boleh jga diletak sedikit kiub ayam .

CARA MEMASAK :

- Potong semua cendawan kecil-kecil  dan racik semua bawang . Panaskan butter bersama olive oil kemudian tumis semua bawang yang diracik tadi sehingga bawang menjadi layu . Masukkan cendawan tadi dan kacau cendawan sehingga masak serta cendawan menjadi lembut . Masukkan sedikit demi sedikit air dan biar sampai mendidih . Bila cendawan dah masak layu boleh ditutup api dapur . Masukkan semua cendawan bersama air sup dan kisar cendawan ni sehingga hancur .

-. Masukkan balik sup cendawan yg sudah dikisar tadi ke dalam periuk dan terus masukkan cream maskan dan kacau semua bahan bagi sebati . Boleh la dirasa sup ni jika kurang masin boleh la masukkan garam dan serbuk lada hitam secukup rasa . Jika sup sedikit cair boleh ditambah lagi cream masakan atau jika sup terlalu pekat tambah sedikit susu segar dlm kotak .

-Kacau sup cendawan ni perlahan-lahan dan biarkan sup mendidih serta menjadi pekat bila dah masak boleh la ditutup api dapur . Boleh terus dihidangkan dan sedap dimakan dengan garlic bread atau roti bakar biasa 

- Anda boleh tambah atau kurang bahan-bahan mengikut citarasa anda sendiri 

No comments:

Post a Comment