Pages

Wednesday 3 August 2011

Agar - agar koktel

Akak masak dessert yang simple untuk berbuka semalam..
Agar-agar dengan kuah kastard serta mix fruit coctail yang sedap dimakan masa sejuk yum yum

BAHAN-BAHAN :

1 peket agar-agar
1300ml air
1 cawan gula - boleh tambah lagi kalau suka manis
1/2 cawan susu segar-dlm kotak
Sedikit pewarna makanan
Sedikit buah-buahan koktail


*boleh ditambah satu sudu kecil perisa oren atau strawberry dalam agar-agar ni


CARA MEMASAK :

  1. Basuh agar-agar sebelum dimasukkan ke dalam periuk. Masukkan agar-agar dengan air dan masak sehingga agar-agar larut.
  2. Apabila sudah larut baru masukkan gula. Apabila semua telah sebati, angkat dan tapis
  3. Masukkan kembali ke dalam periuk dan masak semula.
  4.  Masukkan susu segar serta sedikit pewarna makanan dan kacau semua bahan . Biarkan agar-agar masak atau mendidih kemudian boleh la ditutup api dapur.
  5. Masukkan sedikit buah-buahan koktail dalam bekas acuan dan tuangkan agar-agar ke dalam acuan  dan bila sejuk boleh la disimpan agar-agar dalam fridge.

KUAH KASTARD

1 tin susu sejat - ideal milk
2 helai daun pandan
2 sudu besar tepung jagung
1 tin air - air biasa dicampur dengan jus dari koktail
1/4 sudu kecil garam - secukup rasa
4 sudu besar gula

Air dari koktail dicampur dengan air biasa untuk dapat jumlah satu tin air . Kuah castad ni mesti ada rasa lemak manis masin sebab tu kena letak sikit garam baru sedap bila dimakan dengan agar-agar lanci yang manis dan sejuk .

CARA MEMASAK :

-Masukkan susu sejat , air dan tepung jagung dalam periuk dan kacau semua bahan sehingga tepung larut dalam susu sejat . Bila tepung dah larut baru letak periuk diatas api dapur . Masukkan daun pandan , gula  , garam dan masak kuah kastard dengan api dapur yang sederhana besar . Sentiasa kacau kuah kastard sampai kuah menjadi pekat dan berkilat . Bila kuah kastard masak boleh la ditutup api dapur.

-Sejukkan kuah kastard sepenuhnya dan boleh la disimpan dalam peti sejuk dan bila nak makan dengan agar-agar baru la dibawa keluar dari peti sejuk 

5 comments: