Akak masak dessert yang simple untuk berbuka semalam..
Agar-agar dengan kuah kastard serta mix fruit coctail yang sedap dimakan masa sejuk yum yum
BAHAN-BAHAN :
1 peket agar-agar
1300ml air
1 cawan gula - boleh tambah lagi kalau suka manis
1/2 cawan susu segar-dlm kotak
Sedikit pewarna makanan
Sedikit buah-buahan koktail
*boleh ditambah satu sudu kecil perisa oren atau strawberry dalam agar-agar ni
1300ml air
1 cawan gula - boleh tambah lagi kalau suka manis
1/2 cawan susu segar-dlm kotak
Sedikit pewarna makanan
Sedikit buah-buahan koktail
*boleh ditambah satu sudu kecil perisa oren atau strawberry dalam agar-agar ni
CARA MEMASAK :
- Basuh agar-agar sebelum dimasukkan ke dalam periuk. Masukkan agar-agar dengan air dan masak sehingga agar-agar larut.
- Apabila sudah larut baru masukkan gula. Apabila semua telah sebati, angkat dan tapis
- Masukkan kembali ke dalam periuk dan masak semula.
- Masukkan susu segar serta sedikit pewarna makanan dan kacau semua bahan . Biarkan agar-agar masak atau mendidih kemudian boleh la ditutup api dapur.
- Masukkan sedikit buah-buahan koktail dalam bekas acuan dan tuangkan agar-agar ke dalam acuan dan bila sejuk boleh la disimpan agar-agar dalam fridge.
KUAH KASTARD
1 tin susu sejat - ideal milk
2 helai daun pandan
2 sudu besar tepung jagung
1 tin air - air biasa dicampur dengan jus dari koktail
1/4 sudu kecil garam - secukup rasa
4 sudu besar gula
Air dari koktail dicampur dengan air biasa untuk dapat jumlah satu tin air . Kuah castad ni mesti ada rasa lemak manis masin sebab tu kena letak sikit garam baru sedap bila dimakan dengan agar-agar lanci yang manis dan sejuk .
CARA MEMASAK :
-Masukkan susu sejat , air dan tepung jagung dalam periuk dan kacau semua bahan sehingga tepung larut dalam susu sejat . Bila tepung dah larut baru letak periuk diatas api dapur . Masukkan daun pandan , gula , garam dan masak kuah kastard dengan api dapur yang sederhana besar . Sentiasa kacau kuah kastard sampai kuah menjadi pekat dan berkilat . Bila kuah kastard masak boleh la ditutup api dapur.
-Sejukkan kuah kastard sepenuhnya dan boleh la disimpan dalam peti sejuk dan bila nak makan dengan agar-agar baru la dibawa keluar dari peti sejuk
salam perkenalan...
ReplyDeletesama la menu kita berbuka puasa semalam.. :)
Mesti cuba ini... TQ nanie
ReplyDeletesuke makan...tanx share resepi ni!
ReplyDeletenice recipe
ReplyDeleteA Girl's Diary
menyelerakan tekak especi..anak2...
ReplyDelete