Ayam kurzi ni memang sesuai dimakan dengan nasi minyak serta acar mentah . Saya guna rempah ayam kurzi yang saya beli di pasar Payang , Kuala Terengganu dan disertakan sekali resepi so saya hanya ikut saja alhamdulillah memang sedap .
BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam - bersihkan dan potong 12
5 sudu besar rempah ayam kurzi
50grm kismis
3-4 sudu besar tomato puri
1 cawan susu sejat
10 biji badam - dikisar
10 biji buah gajus - dikisar
1 cawan bawang goreng
4 sudu besar minyak sapi
1 tin kecil kacang peas
50grm kismis
3-4 sudu besar tomato puri
1 cawan susu sejat
10 biji badam - dikisar
10 biji buah gajus - dikisar
1 cawan bawang goreng
4 sudu besar minyak sapi
1 tin kecil kacang peas
Garam secukupnya
BAHAN DIKISAR HALUS :
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
CARA MEMASAK :
1. Bersihkan ayam dan digaul dengans edikit garam serta kunyit kemudian goreng ayam sehingga masak , angkat , tos dan ke tepikan dulu .
2. Panaskan minyak sapi dalam periuk kemudian tumis bahan kisar hingga wangi dan masukkan rempah kurzi , kismis , sedikit air dan kacau semua bahan-bahan ni . Biar sampai rempah masak dan pecah minyak.
2. Panaskan minyak sapi dalam periuk kemudian tumis bahan kisar hingga wangi dan masukkan rempah kurzi , kismis , sedikit air dan kacau semua bahan-bahan ni . Biar sampai rempah masak dan pecah minyak.
3. Masukkan susu cair , tomato puri , bawang goreng , kacang peas , badam n gajus kisar , serta garam secukup rasa . Masukkan ayam tadi dan gaul semua bahan dan jika kuah agak pekat tambah sedikit air atau susu sejat . Biarkan kuah pekat dan mendidih serta boleh la ditutup api dapur .
macam ayam kurma...rempah kuzi tu nk cari kt mana sbb x familiar....cam sedap....aiii dugaan....dugaan
ReplyDeleteto zehan,
ReplyDeletemmg mcm kurma ayam cuma rasanya lebih sedap hehe
ye ke...nk try gak....rempah kuzi tu nk beli kt mana?
ReplyDelete