Pages

Tuesday, 2 August 2011

Taugeh tumis sotong

Resepi mudah sedap dimakan masa berbuka ni..

BAHAN-BAHAN :

200gm taugeh segar
1 ikat kucai segar
5 ekor sotong sederhana besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar nampla - sos ikan Thai
1 sudu kecil minyak bijan 
Garam secukup rasa - jika perlu
Air secukupnya - bila perlu

* Jangan masak taugeh terlalu lama sebab nanti taugeh akan menjadi terlebih masak dan lembik . Taugeh sedap dimakan ranggup dan segar sebab tu bila masak sayur taugeh akak lebih suka guna teknik menumis stir-fry.

CARA MEMASAK :

- Bersihkan taugeh dan kupas semua bawang dan dimayang halus atau boleh ditumbuk lumat . Sotong dibersihkan dan dipotong kecil-kecil . bersih kan taugeh dan kucai , potong kucai .

- Panaskan sedikit minyak dalam kuali , tumis semua bawang dan kacau biar sampai layu kemudian masukkan sotong dan kacau lagi serta biarkan sotong masak . Masukkan sos tiram dan terus masukkan semua taugeh , kucai , minyak bijan dan sos nampla sekali . Kacau lagi dan jika kurang masin boleh la ditambah sedikit sos ikan atau garam . Bila sayur taugeh dah layu boleh la ditutup api dapur.

- Akak masak sayur taugeh ni cara stir fry iaitu teknik memasak yang cukup cepat supaya sayur maintain segar dan ranggup .  Api dapur besar dan pastikan kuali cukup panas sebelum menumis , proses masak yang cukup cepat tak sampai 5 minit semua dah siap . Akak tak tambah air sebab taugeh serta sotong akan mengeluarkan air bila tengah masak nanti .

2 comments:

  1. Kalau tumis togeh tu masa nak makan baru goreng sedapkan.panas2

    ReplyDelete
  2. betul tu mama janet , saya selalu buat macam tu baru bestkan makan panas2 fresh manis je taugeh ni

    ReplyDelete