Resepi mudah sedap dimakan masa berbuka ni..
BAHAN-BAHAN :
200gm taugeh segar
1 ikat kucai segar
5 ekor sotong sederhana besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar nampla - sos ikan Thai
1 sudu kecil minyak bijan
Garam secukup rasa - jika perlu
Air secukupnya - bila perlu
* Jangan masak taugeh terlalu lama sebab nanti taugeh akan menjadi terlebih masak dan lembik . Taugeh sedap dimakan ranggup dan segar sebab tu bila masak sayur taugeh akak lebih suka guna teknik menumis stir-fry.
CARA MEMASAK :
- Bersihkan taugeh dan kupas semua bawang dan dimayang halus atau boleh ditumbuk lumat . Sotong dibersihkan dan dipotong kecil-kecil . bersih kan taugeh dan kucai , potong kucai .
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali , tumis semua bawang dan kacau biar sampai layu kemudian masukkan sotong dan kacau lagi serta biarkan sotong masak . Masukkan sos tiram dan terus masukkan semua taugeh , kucai , minyak bijan dan sos nampla sekali . Kacau lagi dan jika kurang masin boleh la ditambah sedikit sos ikan atau garam . Bila sayur taugeh dah layu boleh la ditutup api dapur.
- Akak masak sayur taugeh ni cara stir fry iaitu teknik memasak yang cukup cepat supaya sayur maintain segar dan ranggup . Api dapur besar dan pastikan kuali cukup panas sebelum menumis , proses masak yang cukup cepat tak sampai 5 minit semua dah siap . Akak tak tambah air sebab taugeh serta sotong akan mengeluarkan air bila tengah masak nanti .
Kalau tumis togeh tu masa nak makan baru goreng sedapkan.panas2
ReplyDeletebetul tu mama janet , saya selalu buat macam tu baru bestkan makan panas2 fresh manis je taugeh ni
ReplyDelete