Semua kacang bendi yang saya kutip dari laman saya tu saya masak tumis bendi campur telur . Agak senang nak masak menu ni dan kadang-kadang saya tambah cili merah dalam masakan ni supaya ada rasa pedas , selain ikan bilis boleh juga diguna udang kering atau udang geragau . Alhamdulillah sedap...pada pembaca yang nak cuba masak menu ni anda boleh ubah suai resepi ikut pada citarasa sendiri ya..
BAHAN-BAHAN :
10 biji kacang bendi
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis - rendam sekejap bagi lembut
1 sudu kecil sos tiram - boleh tambah
CARA MEMASAK :
CARA MEMASAK :
-Tumbuk lumat bawang merah + bawang putih dan ikan bilis , ketepikan dulu . Bersihkan kacang bendi dan potong menyerong .
-Panaskan minyak secukupnya dalam kuali dan tumis bahan tumbuk sampai naik wangi . Masukkan telur dan kacau kemudian masukkan sos tiram dan kacang bendi , jika nampak sedikit kering boleh ditambah minyak masak lagi . Rasa kacang bendi jika tak masin baru di tambah garam secukup rasa . Kacau semua bahan dan bila sayur masak baru la di tutup api dapur.
sedapnya...mesti nikmat dpt mkn bendi yg di tanam sendiri kan..lebih yakin dan suci..hihi
ReplyDeleteCida , alhamdulillah sedap dan sgt yakin dgn kesucian kacang bendi tu :)
ReplyDelete