Juadah untuk berbuka puasa...
BAHAN-BAHAN :
1 peket pasta spirral
1 peket daging cincang - boleh tambah
1 labu bawang besar Holland atau bawang besar biasa – dicincang halus
2 ulas bawang putih – dicincang halus
1 tin tomato soup
4 biji tomato segar masak ranum - didadu
1 peket daging cincang - boleh tambah
1 labu bawang besar Holland atau bawang besar biasa – dicincang halus
2 ulas bawang putih – dicincang halus
1 tin tomato soup
4 biji tomato segar masak ranum - didadu
1 batang carrot – dipotong menjadi kiub kecil
1 kiub stok daging
1 kiub stok daging
4 helai daun bay
1 sudu teh herba oregano
Garam secukup rasa
1 sudu teh herba oregano
Garam secukup rasa
gula secukup rasa
minyak zaitun untuk menumis
minyak zaitun untuk menumis
Keju parmesan
Cara masak pasta :
Cara masak pasta :
1. masak air di dalam periuk untuk merebus pasta . Bila air mendidih baru masukkan pasta dan 1 sudu besar minyak masak , tujuan dimasukkan minyak supaya pasta tidak melekat bila dah masak nanti. Kacau sekali-sekala. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan . Letakkan satu sudu margerin atau butter pada spaghetti yang baru direbus ini dan kacau supaya pasta tak melekat .
Cara masak sos :
1. Panaskan minyak zaitun secukupnya untuk menumis . Bila minyak dah panas masukkan bawang besar dan bawang putih cincang tadi . Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
2. Masukkan daging cincang . Kacau dan pisah-pisahkan daging ni biar semua hancur dan goreng hingga daging cincang masak dan keperangan . Kemudian masukkan carrot yang dipotong kiub kecil dan terus kacau sebentar.
3. Masukkan tomato sup dan tomato segar . terus kacau kuah sos ini supaya semua bahan mesra . Masukkan bay leafs dan herba oregano , kiub daging . Boleh dimasukkan garam dan gula secukup rasa dan kacau semua bahan sehingga cukup mesra .
4. Biar kan sos mendidih serta kacau sekali - sekala , bila sos dan masak . Boleh hidang dengan parutan keju parmesan .
No comments:
Post a Comment