Pages

Thursday, 18 July 2013

Pasta spirral sos bolognese

Juadah untuk berbuka puasa...


BAHAN-BAHAN :

1 peket pasta spirral
1 peket daging cincang - boleh tambah
1 labu bawang besar Holland atau bawang besar biasa – dicincang halus
2 ulas bawang putih – dicincang halus
1 tin tomato soup

4 biji tomato segar masak ranum - didadu
1 batang carrot – dipotong menjadi kiub kecil
1 kiub stok daging
4 helai daun bay
1 sudu teh herba oregano
Garam secukup rasa
gula secukup rasa
minyak zaitun untuk menumis
Keju parmesan

Cara masak pasta :

1. masak air di dalam periuk untuk merebus pasta . Bila air mendidih baru masukkan pasta dan 1 sudu besar minyak masak , tujuan dimasukkan minyak supaya pasta tidak melekat bila dah masak nanti. Kacau sekali-sekala. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan . Letakkan satu sudu margerin atau butter pada spaghetti yang baru direbus ini dan kacau supaya pasta tak melekat .

Cara masak sos :

1. Panaskan minyak zaitun secukupnya untuk menumis . Bila minyak dah panas masukkan bawang besar dan bawang putih cincang tadi . Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.

2. Masukkan daging cincang . Kacau dan pisah-pisahkan daging ni biar semua hancur dan goreng hingga daging cincang masak dan keperangan . Kemudian masukkan carrot  yang dipotong kiub kecil dan terus kacau sebentar.

3. Masukkan tomato sup dan tomato segar . terus kacau kuah sos ini supaya semua bahan mesra . Masukkan bay leafs dan herba oregano , kiub daging . Boleh dimasukkan garam dan gula secukup rasa dan kacau semua bahan sehingga cukup mesra .


4. Biar kan sos mendidih serta kacau sekali - sekala , bila sos dan masak . Boleh hidang dengan parutan keju parmesan .

No comments:

Post a Comment