Pages

Saturday, 27 July 2013

Ikan siakap kukus sos kicap

Ikan siakap kukus sos kicap ni memang favorite saya dan famili . Begini la cara ikan siakap dimasak jika di restoran cina . Selalunya kalau nak makan ikan siakap kukus kicap ni kami akan ke restoran Haji Sharin Low di Bangi . Tapi sekarang ni saya masak sendiri saja hidangan ni sebab lebih jimat hehe , bila dah anak-anak suka saya pun mula la google cari resepi ni , saya ubah suai sikit ikut citarasa kami sekeluarga ^_^ 


BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan siakap - dibersihkan
4 biji bawang putih
3 inci halia
daun bawang / sup secukupnya
3 sudu besar minyak sayur

BAHAN-BAHAN SOS :

2 sudu besar kicap cair
2 sudu kicap manis kipas udang
1 sudu kecil minyak bijan
1/2 cawan air
1/2 sudu teh cuka
serbuk lada sulah secukupnya

CARA MEMASAK :
1) Sediakan periuk kukus , bersihkan ikan siakap kemudian kelar-kelar badan ikan siakap , lumur ikan dengan sedikit garam . Bersihkan halia dan dipotong nipis kemudian masukkan halia ke dalam perut ikan di bahagian badan ikan yang di kelar tadi . Letakkan ikan siakap dalam bekas yang sesuai dan kukus ikan sampai masak .

2) Kupas semua bawang putih dan cicang sampai halus . Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang putih sehingga agak garing dan kemudian masukkan semua bahan sos tadi , kacau sampai sos mendidih . Jika sos terlalu masin boleh ditambah sedikit air dan kalau ada rasa yang kurang boleh ditambah bahan ikut pada citarasa sendiri . Bila sos dah mendidih boleh la ditutup api dapur .
3) Ikan siakap yang dah masak tadi di alih ke pinggan lain dan dibuang semua air ikan yang keluar masa dikukus . Buang semua halia pada ikan kemudian taburkan daun sup/bawang yang sudah dipotong kecil . Curah kan sos kicap pada ikan kukus , panaskan 3-4 sudu minyak sayur dan tuang rata minyak sayur yang panas ni ke atas ikan siakap . Hidangan ikan ni sedap dimakan waktu panas .

No comments:

Post a Comment