Sabtu lepas saya masak nasi ayam , alhamdulillah .
Saya dan anak-anak memang suka makan nasi ayam , hidangan nasi yang simple serta sedap . Sudah lama saya guna resepi nasi ayam ni yang saya dapat dari internet . Jika ada pembaca blog saya yang nak cuba resepi ni anda boleh ubah suai ikut selera sendiri ya ^_^
BAHAN UNTUK REBUSAN:
1 ekor ayam - di potong kecil
2 liter air
2 ulas bawang putih
2 cm halia
* Tumbuk bawang dan halia
CARA MEMASAK:
Lumurkan ayam dengan bahan tumbuk tadi dan rebus bersama air sehingga ayam masak . * Ayam yang direbus ini kemudian di perap bersama bahan perap.
BAHAN PERAP AYAM:
1 ekor ayam-ayam yang direbus sekejap tadi
6 sudu besar kicap manis kipas udang
5 sudu besar sos tiram
2 cm halia*
2 ulas bawang putih*
3 biji bawang merah*
1 sudu kecil minyak bijan
CARA PERAP:
1) Semua bahan bertanda * ditumbuk/kisar sehingga lumat dan dicampurkan semua bahan sos perap . Lumur ayam dengan semua bahan-bahan sos perap dan biar rata supaya semua bahan perap mesra dengan ayam . Perap ayam dalam peti sejuk bahagian biasa selama 3-4 jam .
2) Panaskan minyak secukupnya untuk goreng ayam sehingga masak dan agak garing. Angkat ayam dan tos serta ketepi kan dulu .
NASI AYAM
BAHAN - BAHAN :
4 cawan beras
1 inci halia
3 ulas bawang putih
Sedikit butter untuk menumis
6 cawan air rebusan atau secukupnya
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Tumbuk halia dan bawang putih. Panaskan butter dan tumis bahan tumbuk sehingga wangi. Kemudian masukkan beras dan kacau sekejap kemudian masukkan air rebusan serta garam.Biarkan nasi masak macam biasa . Berapa banyak kuantiti air bergantung pada jenis beras yang diguna . Saya guna beras biasa dan cara sukatan yang saya guna adalah 1 pot/cawan beras : 1 setengah pot/cawan air rebusan
KUAH CILI
BAHAN-BAHAN:
4 biji cili merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
garam dan gula secukup rasa
1 sudu kecil cuka atau jus limau nipis
1/2 cawan air
4 ulas bawang putih
2 cm halia
garam dan gula secukup rasa
1 sudu kecil cuka atau jus limau nipis
1/2 cawan air
*Kisar semua bahan ini sehingga lumat.
SOS KICAP
BAHAN-BAHAN:
200 ml air rebusan
2 sudu kicap pekat
1 sudu kecil bahan perisa ajinamoto / kiub ayam
1 sudu kecil minyak bijan
sedikit gula
*Kacau semua bahan. Boleh ditabur sedikit daun bawang/sup.
SUP
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 sup bunjut
Garam secukup rasa
Baki semua air rebusan dan ayam tadi.
Sedikit daun sup/bawang yang dihiris halus.
CARA MEMASAK:
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih. Masukkan semua air rebusan dan ayam tadi serta sup bunjut serta masukkan garam kemudian kacau dan biarkan sup sampai mendidih.
salam Nanie, terliur nya kak noor tngok nasi ayam tu dan semua aksesori nya wah pasti terangkat bila makan ni
ReplyDeletewlkslam , mmg terangkat hehe . simple je nasi ayam yg saya masak ni kak Noor
ReplyDeleteSalam Kak Nanie,
ReplyDeleteKicap pekat tu akak pakai brand ape ye?
wlksalm , kicap pekat manis kipas udang
ReplyDeletesedapnya..dolu2 xtau pun masak nasik ayam sebenrnyer mudah sgt..he2...
ReplyDeletejemput datang ke blog saya..sy masak nasi arab
http://dalilayusof.blogspot.com/2014/06/mudahnya-memasak-nasi-arab-hanya-di.html