Pages

Thursday, 30 August 2012

AYAM MASAK MADU KURMA

Saya tambah buah kurma dalam lauk ayam ni so saya nama kan resepi ni ayam masak madu kurma . Lauk ni saya masak untuk dimakan dengan nasi jagung dan jelatah , alhamdulillah sedap .

BAHAN-BAHAN:

1 ekor ayam
15 biji buah kurma 
1 biji bawang besar - dipotong membulat
2 batang serai - dititik
3 sudu besar cili kering yg dikisar
6 sudu besar sos tomato - blh tambah
6 sudu besar sos cili - boleh tambah
2 sudu besar madu - boleh tambah
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Daun sup/bawang yang telah diracik halus

BAHAN-BAHAN DIKISAR:

5 biji bawang merah
3 biji ulas bawang putih yang besar
1 1/2 inci halia

*Boleh ditambah lagi bahan-bahan mengikut citarasa sendiri .

CARA MEMASAK :

-Semua bahan-bahan dikisar perlu dipotong kecil-kecil . Buah kurma dibuang biji dan dibelah 2 . Potong bawang besar nipis -nipis .

- Ayam dibersihkan kemudian dipotong menjadi 12 bahagian kecil dan digaul dengan garam serta kunyit . Panaskan 2 cawan minyak dan goreng ayam sehingga masak dan agak garing .

-Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar , cili kisar , bawang besar serta serai . Kacau semua bahan dan biarkan sampai sambal masak kemudian masukkan sos cili , sos tomato dan kacau lagi . Masukkan buah kurma , air secukupnya , buah tomato dan madu secukupnya . Kacau semua bahan sehingga kuah menjadi mendidih dan buah kurma menjadi agak lembik . Masukkan semua ayam goreng serta garam secukupnya , rasa kuah jika kurang manis boleh la ditambah sedikit gula  . Gaulkan semua bahan-bahan dan taburkan daun sup/bawang yang telah diracik kecil . Terus kacau dan boleh la dimatikan api dapur.


4 comments:

  1. sedapnyaaa. Kak Nannie punya blog pun dah berubah wajah...cantik!

    ReplyDelete
  2. Tq Qaseh , blog akak ni berubah wajah simple saja hehe

    ReplyDelete
  3. salam lebaran & maaf zahir batin wat nannie sekeluarga ye!

    ReplyDelete
  4. lapar pulak rase bile tgk masakan nie..nmpak sedap~wehee~

    ReplyDelete