BAHAN-BAHAN :
200 gm kacang kara
1 peket cendawan swiss brown
100 gm udang segar
1 sudu besar sos tiram - boleh ditambah
Sedikit minyak bijan - kalau tak ada pun ok
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK :
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
CARA MEMASAK :
2 ulas bawang putih
CARA MEMASAK :
- Bersihkan kacang kara serta buang urat keras dan dipotong menyerong . Kupas semua bawang dan ditumbuk lumat . Bersihkan udang dan buang kepala dan ekor , tos dan ketepikan dulu .
- Panaskan minyak secukupnya dan boleh la ditumis semua bahan tumbuk dan kacau . Bila bahan tumbuk yang ditumis sudah masak dan terbit bau boleh la dimasukkan semua udang dan kacau biar sampai udang separuh masak serta terus masukkan sos tiram . Kacau semua bahan-bahan dan masukkan minyak bijan serta masukkan kacang buncis tadi dan kacau semua bahan dan rasa masin kalau tak cukup baru ditambah garam secukupnya . Bila kacang dah masak boleh la ditutup api dapur .
- Panaskan minyak secukupnya dan boleh la ditumis semua bahan tumbuk dan kacau . Bila bahan tumbuk yang ditumis sudah masak dan terbit bau boleh la dimasukkan semua udang dan kacau biar sampai udang separuh masak serta terus masukkan sos tiram . Kacau semua bahan-bahan dan masukkan minyak bijan serta masukkan kacang buncis tadi dan kacau semua bahan dan rasa masin kalau tak cukup baru ditambah garam secukupnya . Bila kacang dah masak boleh la ditutup api dapur .
Ini la rupa kacang kara
Selamat pagi,kak!Bolehkah kak bagi tau mana boleh saya beli kacang kara?Mudahkah dapatkan kat pasar atau supermarket?Terima kasih~
ReplyDelete