Pages

Sunday, 9 September 2012

BUTTER CUPCAKE

Entry pertama saya untuk bulan September ni . Kek butter yang agak mudah nak dibuat dan alhamdulillah sedap..
BAHAN-BAHAN :

150gm butter
150gm gula castor
4 biji telur
1 1/2 sudu kecil esen vanila
5 sudu besar full cream milk - dlm kotak
170gm tepung naik sendiri - diayak
1/2 sudu kecil baking powder - diayak dgn tepung

Cara Membuatnya:

-Panaskan oven kepada suhu 180C . Pukul butter dan gula hingga kembang . Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan sambil dipukul sebati diantaranya . Ayak tepung bersama baking powder sebanyak 3 kali dan ke tepi kan dulu .

- Masukkan esen vanila dan dipukul hingga adunan sebati dan gebu . Masukkan tepung yang telah diayak sedikit-sedikit berselang seli dengan susu , sambil dikaup balikkan dengan menggunakan spatula atau senduk kayu hingga adunan sebati.

6. Masukkan adunan kek ke dalam paper cup dan dibakar selama 20 - 25 minit mengikut kepanasan oven masing-masing atau sehingga cup cake masak . Setelah kek masak , sejukkan seketika dan boleh la di hidangkan .

5 comments:

  1. mcm mudah je wat dia..
    bahan² pun simple aje kan..
    nnti leh cuba la...

    ReplyDelete
  2. Nannie, moist tak kek ni? Mcm mana dg tekstur nya. Saya mencari resepi simple tp sedap utk dibuat mini cake

    ReplyDelete
  3. kak azie , tekturnya moist sedap

    ReplyDelete
  4. salam...nak tanya resepi di atas boleh dapat berapa pcs cupcake

    ReplyDelete