Masak lemak cili api terung bulat ungu ni saya masak campur dengan ikan kering/masin pari , alhamdulillah memang sedap..
BAHAN-BAHAN :
5 biji terung bulat ungu - dibersih serta dibelah 4 saja
1 peket ikan masin/kering pari - 2 keping
1 peket ikan masin/kering pari - 2 keping
2 cawan santan pekat - boleh tambah
1 keping asam keping saiz kecil
1 batang serai - dititik
1 batang serai - dititik
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
15 biji cili api - suka pedas tambah lagi ya
1 inci kunyit hidup
CARA MEMASAK
Ikan pari direndam dahulu sampai lembut dan dipotong menjadi kepingan kecil . Masukkan semua santan , bahan ditumbuk lumat , asam keping ke dalam periuk . Masak semua sampai kuah mendidih kemudian masukkan semua ikan masin dan garam secukupnya . Sekali sekala kacau serta biarkan sampai kuah mendidih dan masukkan terung bulat , biarkan kuah mendidih serta terung menjadi lembut dan boleh la ditutup api dapur . Sentiasa kacau kuah supaya santan tak pecah minyak .
Salam akak nani.
ReplyDeleteBila tgk terung ni teringat saya kat terung berlado kat restoren selero negori. Akak ada resupi tak mcm mana nak buat terung mcm tu