Pages

Friday, 10 August 2012

Sayur peria masak lemak cili api tauchu

Sayur kegemaran suami saya ni dan semalam saya masak special untuk hubby yang dah lama mengidam nak makan sayur peria ni . Saya belajar masak sayur peria ni dari mak mertua dan cara masaknya lebih kurang sama macam masak lemak cili api yang biasa tu cuma ditambah tauchu  dan untuk kurangkan rasa pahit sayur peria ni perlu lah dimasak sehingga lembut , alhamdulillah sedap..

BAHAN-BAHAN :

2 biji buah/sayur peria
2 peket tauchu
1/2 asam keping
1 genggam ikan bilis - dibasuh & tos
1 cawan santan pekat - boleh tambah lagi
1 batang serai di titik

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

10 biji cili api
1/2 kunyit hidup

CARA MEMASAK :

Bersihkan sayur peria dan dipotong nipis-nipis menyerong , ketepikan dulu . Masukkan semua santan bersama bahan ditumbuk , ikan bilis , serai ke dalam periuk dan biarkan sampai kuah mendidih dan masukkan semua  peria ,  asam keping sekali-sekala kacau sayur supaya kuah santan tak pecah minyak jika sikit boleh ditambah lagi sedikit santan , akhir sekali baru la dimasukkan semua tauchu .  Biarkan sampai sayur peria masak dan boleh la ditutup api dapur .

2 comments:

  1. tak pernah masak peria..sebab pahit

    ReplyDelete
  2. kak nannie pun tak makan sangat peria ni tapi suami kak nannie suka sgt sebab dia dah biasa makan peria . sejak kecil suami kak nannie makan tu yang dia suka sgt peria ni :)

    ReplyDelete