Kerabu jantung pisang ni dicampur dengan ikan bilis kecil yang digoreng ranggup , saya ratah saja kerabu ni sedappp.... . Selalunya jantung pisang saya suka masak lemak cili api atau dicelur cicah sambal tempoyak dan kalau nak menu simple saya suka buat kerabu macam ni .
BAHAN-BAHAN :
1 biji jantung pisang
1/2 cawan ikan bilis kecil - boleh ditambah
1 biji bawang besar
kerisik secukupnya
1 biji bawang besar
kerisik secukupnya
Garam secukup rasa
jus limau nipis secukupnya
jus limau nipis secukupnya
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 biji cili merah - boleh ditambah
1 inci belacan dibakar
1 ulas bawang putih
2 biji cili merah - boleh ditambah
1 inci belacan dibakar
CARA MEMASAK :
1. Kopek jantung piasng sampai ke bahagian yang lembut . MAsak air dalam dalam periuk samapi mengelegak dan potong jantung pisang , masukkan jantung pisang ke dalam air rebusan serta masak sampai jantung pisang empuk lembut . Tos dan ketepikan dulu .
2. Tumbuk lumat semua bahan . Kalau nak lagi pedas boleh ditambah cili api .
2. Tumbuk lumat semua bahan . Kalau nak lagi pedas boleh ditambah cili api .
3. Masukkan bahan ditumbuk ke dalam mangkuk yang sesuai bersama jantung pisang , kerisi secukup rasa , ikan bilis secukupnya dan jus limau nipis secukupnya . Masukkan garam dan gula secukup rasa , dah siap kerabu ni dan boleh dihidangkan .
Kopek jantung pisang sampai ke bahagian yang lembut macam dalam gambar ni , masa rebus masukkan sedikit garam .
sedapnya kak .. saya suka ni tapi tak penah masak sendiri.
ReplyDeletemmg sedap ni , cuba la
Deleteaiyakkk... semalam punya penangan kerabu pegaga- kembong perut saya.. asyik sendawa je nih.. Jantung pisang pulak!!... Adoi nyer pun... Tapi I LIKE.... nannie jemput la folow blog saya.. hehe
ReplyDeletehehehe , ok saya cuba dah nak follow tapi di mana ?
Delete