Pages

Wednesday, 1 August 2012

KERABU JANTUNG PISANG

Kerabu jantung pisang ni dicampur dengan ikan bilis kecil yang digoreng ranggup , saya ratah saja kerabu ni sedappp.... . Selalunya jantung pisang saya suka masak lemak cili api atau dicelur cicah sambal tempoyak dan kalau nak menu simple saya suka buat kerabu macam ni .


BAHAN-BAHAN :
1 biji jantung pisang
1/2 cawan ikan bilis kecil - boleh ditambah
1 biji bawang besar
kerisik secukupnya
Garam secukup rasa
jus limau nipis secukupnya

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 biji cili merah - boleh ditambah
1 inci belacan dibakar

CARA MEMASAK :

1. Kopek jantung piasng sampai ke bahagian yang lembut . MAsak air dalam dalam periuk samapi mengelegak dan potong jantung pisang , masukkan jantung pisang ke dalam air rebusan serta masak sampai jantung pisang empuk lembut . Tos dan ketepikan dulu .

2. Tumbuk lumat semua bahan . Kalau nak lagi pedas boleh ditambah cili api .

3. Masukkan bahan ditumbuk ke dalam mangkuk yang sesuai bersama jantung pisang , kerisi secukup rasa , ikan bilis secukupnya dan jus limau nipis secukupnya . Masukkan garam dan gula secukup rasa , dah siap kerabu ni dan boleh dihidangkan .

Kopek jantung pisang sampai ke bahagian yang lembut macam dalam gambar ni , masa rebus masukkan sedikit garam .

4 comments:

  1. sedapnya kak .. saya suka ni tapi tak penah masak sendiri.

    ReplyDelete
  2. aiyakkk... semalam punya penangan kerabu pegaga- kembong perut saya.. asyik sendawa je nih.. Jantung pisang pulak!!... Adoi nyer pun... Tapi I LIKE.... nannie jemput la folow blog saya.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe , ok saya cuba dah nak follow tapi di mana ?

      Delete