Alhamdulillah sedap pasta bakar yang dimakan dengan sosej dan wedges ni . Dah lama saya tak masak menu ni so semalam untuk berbuka saya masak menu favorite anak-anak saya ni .
BAHAN-BAHAN :
1/2 peket pasta spiral1 biji bawang besar-dicincang
3 ulas bawang putih - dicincang
2 tin sos Prego spageti berkrim keju & herba
3 sudu besar mentega
Garam secukup rasa
Keju chedder dan monzarella secukupnya
CARA MEMBUAT :
CARA MEMBUAT :
1 )Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih serta bawang merah sampai terbit bau wangi . Masukkan semua sos Prego serta 1/2 tin air serta terus kacau sampai semua bahan menjadi sekata .
2) Masukkan pasta yang telah direbus tadi dan gaul dengan sos . Masukkan garam dan gaul semua bahan sehingga sebati . Tuang semua pasta tadi ke dalam bekas/mangkuk yang sesuai . Taburkan keju dan bakar dalam oven dengan suhu 180 darjah celcius selama 30 - 40 minit atau sehingga masak .
2) Masukkan pasta yang telah direbus tadi dan gaul dengan sos . Masukkan garam dan gaul semua bahan sehingga sebati . Tuang semua pasta tadi ke dalam bekas/mangkuk yang sesuai . Taburkan keju dan bakar dalam oven dengan suhu 180 darjah celcius selama 30 - 40 minit atau sehingga masak .
Pasta yang sudah ditabur dengan keju dan sedia untuk dibakar dalam oven . Keju chedder akan memberikan bau wangi atau aroma yang cukup enak sementara keju monzarella akan menjadikan liat dan bertali-tali bila dah dibakar dari segi rasa sama saja . Keju parmesan pula akan bagi rasa yang lebih masin sebab tu kalau pasta bersos kurang masin selalunya kita akan tabur keju parmesan....
Sedap nya..Terasa teringin pula..nak buat lah,,terima kasih for the resepi..
ReplyDeletealhamdulillah sedap , sama-sama kak ann
Deletesedap2 nak buat jugaklah..
ReplyDeletealhamdulillah sedap , cuba la
Delete