Dah lama saya teringin nak makan bubur tepung gunting ni yang dicampur pisang berangan so semalam saya masak bubur ni . Alhamdulillah sedap ni...dulu masa saya kecil dan di kampung mak saya selalu buat bubur gunting ni teringat kenangan lama bila makan bubur ni nostalgia.....aduhhhh teringat bondaku.....
BAHAN-BAHAN A :
1 ikat pisang berangan yang dah masak ranum
Gula kabong/gula melaka secukupnya
Gula pasir secukupnya
4 cawan santan kelapa - secukupnya
Sedikit biji sago
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
BAHAN-BAHAN B :
2 cawan tepung gandum
air secukupnya
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar gula pasir
sedikit pewarna makanan
CARA MEMASAK :
Gaulkan semua bahan B dalam bekas yang sesuai , masukkan sedikit demi sedikit air sampai adunan tepung sebati dan menjadi doh jika doh masih melekit tambah sedikit tepung . Boleh la dicanai doh tepung pada ketebalan yang sesuai kemudian dipotong kecil-kecil . Masak air dalam periuk dan bila air dah mendidih mengelegak boleh la dimasukkan semua kepingan tepung ni dan bila semua kepingan tepung dah timbul boleh ditos dan ketepikan dulu .
BAHAN-BAHAN B :
2 cawan tepung gandum
air secukupnya
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar gula pasir
sedikit pewarna makanan
CARA MEMASAK :
Gaulkan semua bahan B dalam bekas yang sesuai , masukkan sedikit demi sedikit air sampai adunan tepung sebati dan menjadi doh jika doh masih melekit tambah sedikit tepung . Boleh la dicanai doh tepung pada ketebalan yang sesuai kemudian dipotong kecil-kecil . Masak air dalam periuk dan bila air dah mendidih mengelegak boleh la dimasukkan semua kepingan tepung ni dan bila semua kepingan tepung dah timbul boleh ditos dan ketepikan dulu .
Masukkan santan dalam periuk bersama gula pasir , gula kabung , daun pandan , garam , biji sagu dan masak sampai kuah mendidih dan biji sago kembang . Sekali-sekala kacau kuah bubur supaya sago tidak melekat pada pemukaan periuk tadi . Masukkan semua buah pisang yang sudah dipotong 2 dan kacau . Bila buah pisang dah masak boleh la dimasukkans emua tepung gunting tadi dan kacau . Rasa gula jika kurang manis boleh la ditambah lagi . Kacau bubur dan bila pisang dan tepung gunting dan cukup masak boleh la ditutup api dapur .
Selepas dah diuli dan tepung menjadi doh boleh la dicanai mengikut ketebalan yang sesuai .
Potong doh tepung ni menjadi kepingan kecil macam dalam gambar ni , saya suka potong kecil-kecil supaya bila dah masak nanti doh ni sedap dimakan kalau potong besar-besar doh ni liat dan tak sedap dimakan...
sedap nya. lama tak makan pengat pisang... nampak pisang tu terus ngidam. dapnyer.~
ReplyDeletememang sedap pengat ni :)
ReplyDeleteSedapnya kak.
ReplyDeletealhamdulillah sedap bubur ni
ReplyDeletesedapnya..
ReplyDeleteselamat hari raya nannie..
selamat hari raya Ibundo ^_^
ReplyDelete