Pages

Saturday 28 January 2012

DAGING SALAI dari PEDAS

Kadang-kadang bila balik kampung kami akan singgah beli daging salai di pekan Pedas , Negeri Sembilan ni . Gerai pakcik ni sebelah balai polis Pedas . Sebelum ni saya pernah buat n3 pasal daging salai dari Pedas ni dan kali ni saya highlight kan lagi tentang gerai pakcik yang sangat peramah ni sebab saja nak promote bisnes saudara sesama Islam . So kalau ada sesiapa yang nak cari daging salai fresh boleh la singgah ke gerai pakcik di pekan Pedas ni dan cara nak ke sana senang je kalau lalu highway PLUS masuk la ke exit Rembau/Pedas dan terus kan perjalan ke pekan Pedas nanti jumpa la gerai pakcik ni . Harga daging salai ni pun berpatutan dan yang penting cara daging salai ni fresh . Jom tengok gambar-gambar yang saya kongsi kan dalam n3 kali ni..

Dari jauh dah nampak signboard daging salai ni...

Begini la cara ikan dan daging salai dibuat..


Daging salai yang baru disalai dan daging yang diguna ada lah dari jenis lembu tempatan . Daging salai fresh macam ni sedap dimasak lemak cili api laaa..


Ni la hasilnya masak lomak cili api yang saya masak untuk kami sekeluarga nikmati..


BAHAN-BAHAN :

500gm daging lembu salai
4 cawan santan pekat
6 biji ubi kentang-dikupas kulit dan dibelah 4
6 batang serai- dititik

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

15 biji cili api - boleh tambah
2 inci kunyit hidup
Garam kasar secukup rasa

kalau kurang kuah boleh la ditambah santan lagi atau sedikit air .

CARA MEMASAK :

-Potong daging pada saiz yang sesuai dan bersihkan serta diketepikan dulu . 

-Masukkan semua bahan tumbuk , serai yang dititik , semua santan dan sekeping asam keping ke dalam periuk yang sesuai . Masak kuah sehingga mendidih dan masuk semua ubi kentang . Kacau kuah supaya tak pecah minyak .

-Bila ubi kentang separuh empuk boleh la dimasukkan ubi kentang . Biarkan daging masak dan sebati dengan kuah . Sekali sekala boleh dikacau kuah dan bila dah masak boleh la ditutup api dapur .

10 comments:

  1. assalamualaikum nannie...wah terliurnya tengok daging salai masak lemak tu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlksalm maszull , daging masak lemak cili api ni mmg sedap

      Delete
  2. assalam nannie..memang sedap daging salai masak lomak cili api.
    masak dengan pucuk ubi atau pisang muda pun sodap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu acik erna , mertua saya pernah masak lemak cili api daging salai ni dgn pucuk ubi atau kadang2 dgn terung peluru yg diketuk

      Delete
  3. wah... eeiyss baru nak blajaq masak ni... hohoh
    datang folo~

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok cuba la ya pasti kan kuah masak lemak cili api ni cukup pekat

      Delete
  4. terliur tgk. lama tak makan...

    ReplyDelete
  5. salam..akak kalau saya pesan daging salai ni n akak boleh tolong belikan dan pos dengan saya kat sarawak tak?

    ReplyDelete