Ikan tenggiri adalah antara ikan kegemaran kami sekeluarga lebih-lebih lagi suami saya , selalunya kalau beli isi ikan tenggiri saya akan masak gulai cili api atau kari bersama dengan kepala ikan tenggiri dan kadang-kadang saya masak kicap berempah macam dalam n3 pagi ni .
BAHAN-BAHAN:
4-5 keping isi ikan tenggiri - sebesar tapak tangan
1 biji bawang besar - dipotong membulat
2 biji buah tomato - dipotong empat
10 biji cili api
Sedikit daun sup
Air asam jawa secukupnya
Kicap secukup rasa
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN DIKISAR :
3 biji cili kering - direndam dlm air panas sehingga kembang
5 biji bawang merah - yg besar
1 biji bawang besar - dipotong membulat
2 biji buah tomato - dipotong empat
10 biji cili api
Sedikit daun sup
Air asam jawa secukupnya
Kicap secukup rasa
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN DIKISAR :
3 biji cili kering - direndam dlm air panas sehingga kembang
5 biji bawang merah - yg besar
2 ulas bawang putih
2 cm halia
BAHAN-BAHAN REMPAH :
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil jintan manis - yang halus
1 sudu kecil biji ketumbar
* Semua rempah ni digoreng tanpa minyak sehingga harum , guna api dapur sederhana besar . Tumbuk atau kisar rempah ni sehingga halus .
CARA MEMASAK :
* Ikan tenggiri dibersih dan digaul dengan garam dan kunyit . Panaskan minyak secukupnya untuk teknik deep fry dan goreng ikan sehingga garing , gunakan api sederhana supaya ikan tidak hangit.
* Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan kisar dan semua rempah yang ditumbuk serta biar masak hingga terbit bau wangi . Masukkan bawang besar goreng sekejap bagi bawang layu dan kemudian masukkan cili api , air asam jawa secukupnya dan terus kacau kuah .
* Masukkan semua ikan tenggiri , buah tomato serta kicap dan terus kacau semua bahan-bahan bagi rata , racik halus daun sup dan ditabur atas ikan dan digaul rata . Rasa kuah jika ada bahan yang kurang boleh ditambah . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur .
- Semua bahan-bahan yang diguna ni boleh ditambah atau dikurangkan mengikut selera masing-masing . Kalau suka pedas cili api boleh dibelah 2 .
* Masukkan semua ikan tenggiri , buah tomato serta kicap dan terus kacau semua bahan-bahan bagi rata , racik halus daun sup dan ditabur atas ikan dan digaul rata . Rasa kuah jika ada bahan yang kurang boleh ditambah . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur .
- Semua bahan-bahan yang diguna ni boleh ditambah atau dikurangkan mengikut selera masing-masing . Kalau suka pedas cili api boleh dibelah 2 .
Hey Kak Nannie..Sedap nya ikan tenggiri nya di makan dengan nasi hangat.
ReplyDeleteBTw..salam kenal dari melly,follower no.916
hai Melly ,
ReplyDeletememang sedap ikan tenggiri ni , ok terima kasih ya follow blog akak :)