Hari saya masak lauk sambal paru atau kelempung . Paru ni perlu direbus dulu sampai masak baru senang nak dipotong selain tu nak buang bau paru . Saya masak sambal paru ni tak pedas sangat sebab anak-anak saya pun suka makan sambal ni . Sambal paru ni pun sedap dimakan dengan nasi atau dengan nasi lemak dan sesuai juga dimakan dengan lontong kuah lodeh .
BAHAN-BAHAN :
500 gm paru lembu
1 biji bawang besar - dipotong nipis-nipis
Air asam jawa secukup rasa
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN DIKISAR HALUS :
10 biji cili kering - kalau nak pedas tambah la lagi
5 biji cili merah
5 biji cili merah
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 cm belacan
* Resepi yang saya bagi ni hanya la panduan , kalau ada sesiapa nak cuba anda boleh ubah suai atau nak tambah bahan-bahan lain ikut pada selera masing-masing .
* Resepi yang saya bagi ni hanya la panduan , kalau ada sesiapa nak cuba anda boleh ubah suai atau nak tambah bahan-bahan lain ikut pada selera masing-masing .
CARA MEMASAK :
Bersihkan paru dan rebus sehingga masak dan boleh ditos serta ketepikan dulu bagi paru sejuk . Potong paru ni nipis-nipis dan digaul dgn garam serta kunyit . Goreng paru sehingga masak kemudian ditos dan ketepikan dulu .
Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar , masukkan air asam jawa , gula dan biarkan cili masak sehingga terbit minyak dan sambal menjadi harum.
Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar , masukkan air asam jawa , gula dan biarkan cili masak sehingga terbit minyak dan sambal menjadi harum.
Masukkan paru yang digoreng tadi dan masukkan bawang besar yang dimayang nipis serta garam/gula secukup rasa . Kacau bagi semua bahan mesra dan bila dah masak boleh la ditutup api dapur.
Kelempung eh? 1st time dgr org panggil paru cemtu. tp kan kak nannie, sambal paru kak nannie tu nmpk sedap sgt.
ReplyDeleteto kakchik,
Deletekalau belah utara mcm di kedah paru ni dipanggil kelempung , alhamdulillah sedap
kak chik..ade rg mmg panggil paru ni kelempung...
ReplyDeletekak nannie, kalo sy beli nasik lemak mesti lauknye paru...sedap betul..
to mummy,
Deletebetul tu sebelah utara dipanggil kelempung , oohh mmg sedap makan dgn nasi lemak
salam kak nannie - ni favourite kalau beli nasi lemak mesti nak letak ni. nak masak sendiri tak reti.
ReplyDeletewlkslam mala,
Deletesama la akak pun mmg suka sgt makan paru sambal kdg2 dgn bihun goreng pun akak makan dgn paru sambal
sedapnya...
ReplyDeletelama x makan da=_
to aine,
Deletesambal paru mmg sedapkan
sedapnyer.. my fav..
ReplyDeleteto azura,
Deletesama la sambal paru mmg favorite saya juga
lama takmakan sambalparu. sedapnya. makan ngan nasi lemak sedap kan
ReplyDeleteto izahdaut,
Deleteyum2 mmg sedap mkn sambal paru dgn nasi lemak
assalam nanni..salam kenal dari acik..
ReplyDeleteacik nak cuba resipi ye..selalunya main goreng je..x pernah tengok resipi.
terima kasih ye nannie
wlksalm acik erna,
Deleteterima kasih ya singgah blog saya ni , cuba la acik ubah suai ikut selera acik sendiri ya resepi saya bagi ni hanya la panduan
sedapppnyaaaaaaaaa.. nak masak cam x berbaloi sbb ain sorg je yg mkn.. org lain x makan kat umah tu
ReplyDeleteto ain,
Deletealhamdulillah sedap , ye la kalau ain amsak makan berdua je ya lagi bagus beli hihih
salam.. kakna jarang masak paru.sebab tak tahu nak masak apa.sedap.. nampaknya lain kali boleh cuba.
ReplyDeletewlksalm kak na ,
Deletelepas ni boleh la kak na masak sambal paru ya
tiap kali jengah dapur nannie msti terliur nengok. simple but inviting :)
ReplyDeleteto cikgu anum,
ReplyDeleteterima kasih la hihi masakan saya mmg simple saja utk makan anak-beranak di rumah ni :)
pebret akak ni... tapi x boleh makan selalu organ dalaman ni.. kaki akak x tahan..
ReplyDelete