Sedapnya kerabu ni...
BAHAN-BAHAN :
2 ikat pucuk paku
400gm perut lembu - direbus sampai masak
Sebiji bawang besar - dimayang nipis-nipis
garam dan gula secukup rasa
jus limau nipis secukupnya
kerisik kelapa secukupnya
BAHAN DITUMBUK LUMAT ATAU DIKISAR :
3 biji cili merah - blh tambah kalau suka pedas
1-2 inci belacan bakar
2 inci halia
1-2 batang serai
Sebiji bawang besar - dimayang nipis-nipis
garam dan gula secukup rasa
jus limau nipis secukupnya
kerisik kelapa secukupnya
BAHAN DITUMBUK LUMAT ATAU DIKISAR :
3 biji cili merah - blh tambah kalau suka pedas
1-2 inci belacan bakar
2 inci halia
1-2 batang serai
CARA MEMASAK :
Bersihkan pucuk paku dan ambil daunnya saja . Rebus air dan celur pucuk paku sehingga masak kemudian ditos dan ketepikan dulu . Perut direbus sampai masak dan dipotong kecil dan diketepikan dulu.
Tumbuk lumat semua cili merah dgn belacan , halia dan serai . Masukkan bahan tumbuk kedalam bekas yang sesuai kemudian gaul semua bahan dgn pucuk paku , bawang besar , perut lembu , garam / gula , jus limau nipis dan kerisik .Gaulkan semua bahan sehingga cukup mesra dan rasa jelatah jika ada bahan terkurang boleh la ditambah lagi . Kalau suka pedas boleh ditumbuk hancur beberapa biji cili api dan dicampur dalam adunan kerabu ni .
Bahan-bahan kerabu yang sudah boleh digaul bersama..
Kerabu ni seeloknya disediakan sejam sebelum dimakan supaya semua bahan cukup mesra baru la sedap dimakan..
lm x mkn krabu ni ..sdp
ReplyDeletemmg sedap kerabu kan
Deleteblog masakan! best2
ReplyDeletebtw, mbalas kunjungan anda di sini sambil2 follow :)
terima kasih ya singgah sini n follow
Deletesedap kerabu pucuk paku.Tapi biasa pasangannya taugeh
ReplyDeletemmg sedap kerabu pucuk paku , sekali sekala tukar pula pasangannya masih sedap kerabu ni
ReplyDelete