Pages

Saturday 10 December 2011

JELATAH@ACAR MENTAH

Pelengkap hidangan nasi tomato , nasi beriyani atau nasi minyak . Bila masak nasi minyak atau nasi tomato saya mesti buat jelatah ni sebabnya rasa masam manis jelatah ni memang dapat memberi keseimbangan rasa bila dimakan dengan nasi minyak yang cukup berlemak tu . Kalau tak ada jelatah atau acar mentah memang tak lengkap rasanya bila makan nasi tomato atau nasi minyak .


BAHAN-BAHAN :

Sebiji timun - dipotong
Sebiji nenas - dikupas dan dipotong
Sebiji bawang besar - dimayang nipis-nipis
1-2 biji cili merah - dipotong kecil-kecil
Garam , gula dan cuka secukupnya

CARA MEMASAK :

Gaulkan semua bahan sehingga cukup mesra . Mudah je nak buat jelatah ni .

5 comments:

  1. memang mudah...buat makan dengan nasi tomato n ayam masak merah ....ffuuuh menjilat jari nih..betul tak kak ?

    ReplyDelete
  2. betul tu Qaseh memang sedap makan jelatah dgn nasi tomato dan ayam masak merah hihi sampai menjilat jari la

    ReplyDelete
  3. saya pun suka acar nie...mmg mudah nk buatnya...

    ReplyDelete
  4. cantiknya gambar ni...nampak menyelerakan. anwy, sy mmg suka any food pineapples based

    ReplyDelete
  5. to myda,
    ya senangkan nak buat jelatah ni

    to chekpid ,
    terima kasih saya hanya guna camera digital biasa saja alhamdulillah la kalau gambar ni cantik . saya pun suka masakan yg ada nenas

    ReplyDelete