Bila nampak saja buah labu mesti saya teringin nak buat pie tapi selalu saja niat saya nak buat pie tertangguh .Semalam saya buat pie labu ni lepas dah lama sangat teringin mengidam nak makan pie . Tak la susah sangat nak buat pie ni cuma proses masaknya ada banyak peringkat dari buat pie crust lepas tu nak kukus labu dan last sekali nak buat filling pie serta proses masaknya . Kali ni saya masak pie ni guna resepi yang saya dapat dari website resepi JoyofBaking.com ni so kalau sesiapa nak tengok resepi asal boleh ke website tu .
SWEET SHORT CRUST PASTRIES
Ingredient:
A
175gm plain flour
20gm milk powder
113gm butter
1 tablespoon sugar
1/2 salt
B
30ml 0r 2-3 tablespoon ice water
METHOD :
-Mix ingredients A untill crumbly . Add in ingredients B , mix to form dough . Shape it into ball and press it flat . wrape it up with plastic and chill it in refrigerate for 30 mins to 1 hour .
PUMKIN FILLING :
2 cups pumpkin puree
110gm brown sugar
120ml UHT whipping cream
3 eggs
1 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon ground ginger - optional
1/8 teaspoon ground clove
1/2 teaspoon salt
METHOD :
Dough:
-Roll short crust pastry into 3mm thickness , press it into mould . Bake in preheated oven at 175'C degree celcius for 15 minutes or untill the pastry turns light golden brown . Remove and set aside to cool .
Fillings:
-Steam pumpkin untill soften then mash it . In a bowl lightly whisk all the eggs then add in the cream , brown sugar , ground cinnamon , ground clove , salt , pumkin puree and stir to combine all the ingredients . Pour the fillings into pie shell / crust , Bake the pie for about 45-55 minutes or until the filling is set and the crust has browned (the center will still look wet). (A knife inserted about 1 inch (2.5 cm) from side of pan will come out almost clean.)
Pie labu yang sudah siap dipotong dan boleh la dimakan rasanya manis berlemak dengan pie crust yang cukup ranggup syukur alhamdulillah sedap .
hulur piring mintak sket akak
ReplyDeletesedap ni!
akak mmg pandai masak..
ReplyDeleteeeii terliur dibuatnye ...i'allah nanti nak cube :)
ReplyDeletenyummm terasa kelemakan labu disbalik gambar tuh..memang shedap walau pun tak pernah rasa heheheh
ReplyDeletemaklong suka labu..
ReplyDeletetak kira masak apa pun..
nak cuba buat pai pulak.. sebab nampak sedap..
to lady ayu,
ReplyDeleteboleh nanti akak bagi ya
to fieda,
syukur alhamdulillah , akak ni masak juadah yg simple2 ok la
to ainaa,
cuba masak pie ni insyallah senang nak dimasak dan sgt sedap
to chikadabiru,
memang lemak manis pie labu ni sedap sgt
to along maklong ,
pai ni memang sedap sgt , kami sekeluarga suka makan
salam nanie...kita dah lama follow blog awak ni tapi tak tinggak jejak je....hehehe...
ReplyDeletesedap pai dia..:)
tgk pun dah tau sdp! sygnya sy x blh mkn mknan yg ada labu..angin!!tgh makn pengat @ sayur labu pun blh sakit kepala masa tu jgk..
ReplyDeletebest la blog nyh.. byk resepi.. saya x pena mkn labu.. tp tgk yg nyh mcm sedap jea... btw.. good info.. nyumm nyumm...
ReplyDeleteSalam kunjung balas
ReplyDeleteWau... meleleh air liur dibuatnya!
to quinnie,
ReplyDeleteye ke terima kasih laa hehehe
to ieja,
oo ye ke ieja mmg tak boleh makan labu ke ? tak pe la jgn makan nanti sakit pula
to shaznina,
terima kasih datang sini ya , blog saya ni simple saja
to mountdweller,
wlksalm terima kasih ya sbb sudi singgah sini